День, коли ми стали вільними

Третя виборча ніч для штабу Віктора Ющенка таки стала тріумфальною. І на відміну від 31 жовтня чи 21 листопада, цього разу переможне відчуття не зникало ні на хвилину. Усі зрозуміли: нарешті сталося те, чого так чекали, за що боролися люди на Майдані.

І перші дані екзит-полів тільки посилили це переконання. Додав упевненості керівник інформаційно-аналітичного відділу штабу Ющенка Анатолій Гриценко, сказавши, що майже неможливо ліквідувати такий розрив.

Результати паралельного підрахунку голосів виявилися близькими до екзит-полу: вони теж показали перевагу Віктора Ющенка  приблизно на  15 відсотків.

Олександр Зінченко у своєму виступі вже відкрито говорив про переконливу перемогу. І навіть заглянув до майбутнього та запевнив, що разом із присягою у Верховній Раді народний президент складе присягу перед народом на Майдані. Адже головною дійовою особою на нинішніх виборах став саме український народ, який тепер здатен  самостійно вирішувати свою долю.

26 грудня – це, безумовно, початок нової ери в житті України. Тому в штабі вирішили святкувати його як новий політичний рік. А який же новий рік без шампанського? Рівно о півночі показали святковий блокбастер «Веселі яйця у шампанському». Присутніх розважали сині птахи щастя, що повилуплювалися  із  уже знаменитих івано-франківських яєць. А змінив їх популярний нині серіал «Операція проффесор».

У новий політичний рік не гріх і тост за майбутнє України  підняти. До нього приєднався гурт «Ґринджоли», що виконує гімн помаранчевої революції.

– Хотілося б, щоб збулися найкращі мрії тих, хто вірить у свободу та краще життя, – зазначають музиканти. – А ще, аби наша держава пішла сходинками догори і досягла рівня європейських.

Серед ночі до штабу Віктора Ющенка завітали два відомих російських політика:  Борис Нємцов і Олексій Митрофанов. Причому, якщо візит першого, який давно співпрацює із «Нашою Україною», зрозумілий, то  приїзд члена ЛДПР став несподіванкою. Адже лідер цієї партії Володимир Жириновський кілька тижнів ходив по Держдумі з символікою Віктора Януковича. Проте пан Митрофанов не робив жодних різких заяв, а як спостерігач поділився своїми враженнями від виборів:

– Уже на п’яту годину вечора принаймні в Києві нам стало зрозуміло, за кого проголосувала більшість виборців, – натякнув спостерігач.

– А чи відомо вам про якісь факти порушень?

– Ну, приміром, на Миколаївщині стався курйоз: у спостерігачів від СНД виявили посвідчення із підписом Сергія Ківалова, – розповів Олексій Митрофанов. – Довелося викликати правоохоронців і затримати їх.

   Натомість пан Нємцов не приховував свого задоволення від результатів голосування.

– Це був вірний вибір, крім того він і в наших інтересах, – зауважив російський опозиціонер. – На мою думку, російські бізнесмени тепер набагато краще співпрацюватимуть з Україною, аніж за Леоніда Кучми.

І ось насамкінець у штабі під бурхливі оплески і вітання з’явився і сам Віктор Ющенко.

 – Звершилося! Це перемога української нації, – почав він  свій виступ. – Ми протягом 13 років були незалежними, але лише зараз стали вільними.

В Україні, на думку Віктора Андрійовича, починається нова епоха демократії, про яку так мріяли десятки мільйонів наших громадян. Режим Кучми-Медведчука-Януковича відходить у минуле, ми перегортаємо сторінку брехні, цензури і насильства. І тому нині до нашої країни у світі особлива увага.

– Можливо, для когось ще 3-4 місяці тому було невідомо, в якій частині світу розташована Україна, – наголошує пан Ющенко, – а тепер чи не весь світ починає день з думки: «Що робиться в Україні?»

І треба, щоб справи  у нашій державі були їй на славу.