Сини вільної України на сторожі

Нам стало відомо, що на вул. Грінченка, 7, у Будинку архітектора, записують добровольців до народних дружин. Туди й вирушили.

…Перед входом хлопці в камуфляжі з помаранчевими пов’язками «СВУ» перевірили наші документи, і лише після того провели до штабу на третьому поверсі. Дорогою кремезні хлопці чемно вітаються з нами, але поглядають з певною підозрою. Після розмови з їхнім командиром, майором запасу Іваном Казневським, ми зрозуміли, чому: стороннім тут немає що робити, адже запис до дружини – на першому поверсі.

Відразу ставлю запитання командирові: «Хто ви і навіщо тут зібралися?».

– Загон СВУ (Сини вільної України) було створено 22 листопада після того, як стало відомо, що для людей на Майдані виникла загроза нападу бандитських угруповань, – відповідає майор Казневський. – Армія не могла бути застосована для захисту мирного населення, оскільки Конституцією на неї покладено інші завдання. Невідомо було, чи стане на бік народу міліція, бо вона повинна виконувати накази. Але керувати величезною масою людей на Майдані було конче потрібно. Тому за ініціативи Спілки офіцерів – ветеранів аеромобільних військ – було створено загін, який координував би дії в разі виникнення масових заворушень.

– Ви працюєте на добровільних засадах і без зброї?

– Це обов’язкова умова. Не за гроші стали ми до лав загону. Щодо невикористання зброї та спецзасобів безпеки була категорична вимога штабу Віктора Ющенка. Тому потрібні були професіонали, які б змогли убезпечити людей без застосування кийків, газових балончиків тощо. І ми це зробили. Кожен боєць пройшов інструктаж і готовий до несподіванок. Усі маємо посвідчення і пов’язки членів добровільної народної дружини.

– Але ж і досі йде запис добровольців.

– Так, однак маємо вже достатню кількість людей, щоб підтримати порядок. Не відмовляємо тим, хто бажає допомогти впродовж найближчих двох-трьох днів, але, оскільки вони не мають відповідної підготовки, то в «гарячих» точках не чергуватимуть.

– Які взаємини у вас склалися з правоохоронними органами?

– Вони налагодилися з першого ж дня. Хочу відзначити розуміння і співпрацю з боку Шевченківського райвідділу міліції, якому неодноразово надавали допомогу. Адже поява групи міліціонерів у натовпі могла стати приводом для організації провокації. Скажімо, СВУ допомогло уникнути тисняви і провокацій після мітингу на Майдані, коли люди по його завершенні почали «брати штурмом» станцію метро «Майдан Незалежності».