У Голосієвому все гаразд

Під час голосування 21 листопада із Голосіївського району надходила тривожна інформація щодо ходу виборів, на що звертали увагу навіть народні депутати. Тож 26 грудня ми вирішили навідатися до територіальної виборчої комісії №214, розташованої на Московській площі.

…У першому турі тут вирував натовп людей, які прагнули проголосувати, але не знайшли себе у списках. Позавчора ж біля тервиборчкому було напрочуд спокійно. Біля входу чергувало три мікроавтобуси, надані «Київпастрансом». За заявками дільничних комісій вони час від часу рушали, аби привезти на голосування інвалідів і немічних, які вчасно подали заяви. У тервиборчкомі не голосують, лише розбираються із скаргами. Чекав своєї черги лише один чоловік, якому відмовили проголосувати за відкріпним посвідченням.

Доки один із правоохоронців доповідав керівництву про наш візит, я запитав міліціонерів, чи не трапилося якихось провокацій. Хлопці в погонах – привітні, усміхаються. Відповіли, що все спокійно, а скаржників практично немає. Аж ось до нас виходить секретар територіальної комісії Віктор Дегтярук. Цікавлюся, як вплинуло на хід голосування рішення Конституційного суду:

– Сьогодні було багато дзвінків від інвалідів другої, третьої групи і тих, які не мають змоги самотужки дістатися дільниць. Намагаємось усіх заспокоїти і врегулювати ці питання згідно із законом. Тільки-но ми отримали рішення Конституційного суду, одразу повідомили всі дільниці, які, в свою чергу, – таких виборців. Тож відсотків на 65 вдалося задовольнити їхнє прохання. Але, звісно, є невдоволені, бо не встигли подати заяви.

– Під час минулого туру у вашому районі були випадки погромів…

– Це не стосувалося виборчих комісій, а лише районного штабу Віктора Януковича. Справді, там виникла конфліктна ситуація. Сьогодні там спокійно, бо вже є досвід, і люди свідоміше підходять до виборів, розуміючи, що дрючками і палицями нічого не вирішити.

– Чи змінився склад комісій?

– Не так змінився, як скоротився. Якщо минулого разу було 45 членів нашої територіальної комісії №214, то зараз – десять. Відповідно, у 4,5 раза на кожного зросло навантаження. А на голову і секретаря – в 44 рази!

– Ваші особисті враження від сьогоднішнього дня?

– Перебуваю в стані напруження. Наші представники їздять по всіх дільницях, вивчають ситуацію. Поки що вибори відбуваються нормально. Більше того: якщо на 11 годину під час минулого туру проголосувало 11,5 відсотка, то сьогодні – 17,3. Переконаний, що вибори пройдуть спокійно.