Їхня зброя – правда

Після десяти днів мандрів 24 грудня автопробіг «Поїзд дружби» тріумфально в’їхав до Києва. Подолавши понад 3700 кілометрів і відвідавши Черкаси, Кіровоград, Одесу, Херсон, Запоріжжя, Дніпропетровськ та інші міста України, автомобілісти під бурхливі овації фінішували на майдані Незалежності. Причому, якщо стартувало 45 автомобілів, то повернулося... 55: по дорозі приєдналися нові екіпажі.

Зустріти учасників пробігу прийшли тисячі киян та гостей столиці. Привітав їх і гурт «Ґринджоли», який виконує революційний хіт «Разом нас багато, нас не подолати». Учасники акції, звичайно, поділилися своїми враженнями від поїздки.

Андрій Юсов (громадянська кампанія «Пора») зауважив, що пробіг був спрямований на прорив інформаційної блокади в східних та південних областях. Автомобілісти несли правду про  помаранчеву революцію і закликали місцевих жителів до єднання. За ці десять днів вони довели, що український народ непереможний та неподільний. Проте далеко не всім це сподобалося: невеликі, але агресивно налаштовані групи намагалися не впускати машини до деяких міст. Причому, якщо в Криму з ними вдалося якось домовитися, то до Донецька автопробіг так і не дістався. Їх із нетерпінням чекали у цьому місті, але трасу було перекрито й скрізь валялися «їжаки». Близько 20 авто попробивали колеса. Проте полагодити шини учасникам автопробігу допомогли самі донеччани.

– Ніколи не забуду, як вони пускали свої машини вперед, на шипи, аби ми не потерпіли, – із захопленням розповідає Олег Приймак, представник таксистів, які охороняли і ескортували автоколону. – В цьому регіоні теж є прихильники демократії, чесних і справедливих виборів. Їм тут нелегко живеться, але вони не здаються.

Незаконним діям автомобілісти протиставляли правду.

– Єдиною нашою зброєю було спілкування, – наголосив водій Олексій Малолічко, – і ми переконували людей. Їхні похмурі обличчя змінювалися, і вони усміхалися нам.
У акції брали участь і творчі люди, зокрема художники, фотографи, музиканти. Було серед них чимало журналістів. Так, десять днів у дорозі пробув Вахтанг Кіпіані, ведучий телеканалу 1+1.

– Ми зустрічалися з чудовими людьми, але були й такі, хто спонукав дітей зривати помаранчеві стрічки та палити їх, – ділиться враженнями Вахтанг. – Ми підходили до них, розповідали, що прагнемо нової влади і демократії. А у відповідь – лише сміх.

Разом із українцями дорогами Сходу та Півдня проїхали Дірк Люстіг із Швейцарії та естонець Сільвер Мейкер. Останній був спостерігачем 21 листопада і на власні очі бачив усі фальсифікації. Тому вирішив залишитися в наметовому містечку, а згодом долучитися і до «Поїзду дружби». А на переголосування другого туру Сільвер знову відбув до Донецька спостерігати.

Автопробіг став справжнім інформаційним проривом. Як зауважив народний депутат Юрій Павленко, за десять днів автомобілісти зробили більше, аніж деякі політики за тринадцять років.