Шарфик для президента

Минулої п’ятниці на Майдані зупинився автобус, що прибув із Польщі, а точніше – із Варшави. Його пасажири – польські та українські студенти, які там навчаються. Вони у перші ж дні помаранчевої революції були на боці тих, хто відстоював на вулицях та майданах України своє право на свободу та демократію. Польська мова звучала у наметовому містечку на Хрещатику. Їхню акцію «Вільна Україна» підтримали у багатьох містах сусідньої країни.

– На знак солідарності з українцями, які борються за правду, ми встановили намети біля української амбасади у Варшаві, – розповіла пасажирка цього автобуса Майя Вус, львів’янка, яка навчається у Варшаві. – У нашому наметі побувала Руслана Лижичко.

Польські студенти зініціювали «трикотажну» акцію – сплести із помаранчевої пряжі шалик для народного Президента України. І перший рядок цього символічного шарфа зробила Руслана. Далі його плели у Любліні, Львові, Тернополі, Хмельницькому, Вінниці. До рук брали спиці старі й малі, жінки й чоловіки. Один старий поляк на велосипеді приїхав з іншого кінця міста, щоб стати учасником такої акції: «Перекажіть усім українцям, – говорив він, – що я душею, серцем і думками з ними. Я вірю у їхню перемогу».
У Києві на Майдані автобус обступили. Усі, хто вміє плести, плів по рядочку-два, на більше розраховувати не могли, бо черга вишикувалася.

– Я горда з того, що долучилася до цієї акції, – розповіла, передавши спиці молодому чоловікові із Херсонщини, Любомира Коцко з міста Борислава Львівської області. – У Києві вже кілька днів, на курсах із підвищення кваліфікації. І лише з’являється вільна хвилина, біжу на Майдан. Завтра повертаюся додому – буде що розповісти землякам.
На жаль, більше розпитувати пані Любомиру не змогла, оскільки підійшла моя черга плести.

Останній рядок цього шалика сплела Руслана Лижичко. А в неділю увечері вона ж вручила Віктору Ющенку, який прийшов із своєю командою на Майдан. Помаранчевим шаликом він з’єднав усіх, хто стояв з ним на сцені.