Діди Морози готові до параду

Це на перший погляд здається, що Дідом Морозом може бути кожен, хто захоче. Насправді, цього треба вчитися і не день-два, а кілька місяців. Тож невипадково існують школи Дідів Морозів та Снігуроньок. У одній із них ми з нашим фотокореспондентом і побували.

Розташовано цю незвичну школу на вулиці Довженка, 2, на п’ятому поверсі. Ліфта тут немає, але Діди Морози піднімалися до свого класу швиденько.

– Поспішаємо, бо незабаром Новорічні свята, – пояснив червонощокий Сергій Скориков. – Сьогодні у нас останнє заняття.

– Складатимете іспит на звання Діда Мороза?

– Можна сказати і так.

– І які запитання в екзаменаційних білетах?

– Різні. Дід Мороз – це свого роду артист, який повинен уміти, щонайперше, добре спілкуватися, а також співати, танцювати, знати безліч загадок, масових ігор. І психолог він неабиякий, адже зустрічатиметься з різними дітьми – веселими, сором’язливими, надміру спокійними чи надміру бешкетливими.

– А скільки ж років самому Дідові Морозові?

– Не дуже багато, – засміявся. – Я студент. Власне, всі мої нинішні колеги – теж студенти або старшокласники. А всіх нас об’єднує бажання зробити Новорічні свята веселими, радісними.

З-поміж цих Дідів Морозів є й дівчата. Оля Савчук, студентка Київського міжнародного університету, вже вкотре приміряє червону шубу та шапку. Роль Діда Мороза їй дуже подобається.

– Ми не звичайні Діди Морози, яких можна замовити по телефону, – розповідає Оля. – Ми волонтери міської соціальної служби для молоді. На нас із нетерпінням чекають діти з обмеженими фізичними можливостями, сироти. Вони радіють не стільки від подарунків, скільки від веселого спілкування.

Діди Морози вже знають адреси своїх маршрутів. Вони веселитимуть вихованців шкіл-інтернатів №№ 3, 12 і 21. Для цих хлопчиків і дівчаток у них є повні торби загадок, пісень, віршів, а також різнокольоровий папір, клей, ножиці. Чарівники навчатимуть дітей вирізати сніжинки, робити ялинкові прикраси, маскарадні костюми. І все це відбуватиметься в ігровій формі.

– Дід Мороз має володіти не лише українською, російською, а й англійською мовами, – наголошує Оля. – Торік на майдані Незалежності я мала нагоду спілкуватися з американцями, які всиновили дворічного хлопчика-сироту. Вони тішилися зустрічі з Дідом Морозом не менше, ніж їхній син.

– Ми не артисти, які мандрують від хати до хати, – приєднався до розмови Андрій Стеценко. – Ми вміємо показати лялькову пальчикову виставу. Кожен має в торбині невеличкі лялечки казкових героїв.

– А Снігуронька в нас одна, – додала Тетяна Дружченко, керівник школи волонтерів. – Це Оксана Сікорська, одинадцятикласниця ліцею Київського політехнічного інституту. Добра «онука» в Дідів Морозів – весела, кмітлива, дотепна й вродлива. Діти та й дорослі, упевнена, її полюблять.

За день-другий на вулицях Києва з’явиться понад 200 таких юних Дідів Морозів-волонтерів. А сьогодні на Хрещатику відбудеться їхній традиційний парад. Отож поспішайте побачити це красиве новорічне дійство.

У школі побували Валентина БРЯЗГУНОВА і Сергій СПАСОКУКОЦЬКИЙ (фото)