Чаша Трансвааля?

Для нас, підлітків 60-х років минулого століття, «Капітан Шибайголова» Луї Буссінара був у одному ряду з «Трьома мушкетерами» Дюма, «Вершником без голови» Ріда чи «Копальнями царя Соломона» Хаґґарда. Не знаю, наскільки коректно порівнювати буссінарівського героя із зрозумілим типовому за віком учасникові нашої помаранчевої революції Гаррі Потером – хіба якщо брати до уваги перебування останнього на слуху.

Та от, що цікаво. Поринаючи у вир пригод юного капітана і його друзів-однодумців на обширах Трансвааля і Оранжевої Республіки, не дуже ми замислювались над тим, що відбувалося тоді в Південній Африці і чим усе це cкінчилося. А точилася тоді досить запекла і кривава війна між білими бурами і білими англійцями. І обидві сторони були однаково чужі чорним зулусам, тобто корінним жителям. І тривала бійня завершилася об’єднанням Трансвааля і Оранжевої Республіки в Південно-Африканський Союз – державу, в основу ідеології якої ліг апартеїд.

Питається, якого дідька згадав я про сумну, випиту зулусами до дна «чашу Трансвааля»? Не через те ж, справді, що наш «дід-Дніпро» нагадує тамтешню річку Оранжеву. Ні, ні і ні! Українська помаранчева революція має яскраво національне забарвлення, хоч і силкується дехто представити її ареною боротьби «бурів» Америки з «англійцями» Росії. А ви, мовляв, «зулуси» України тут узагалі ні до чого. І дарма що один доморощений політолог заспокоює російських колег, констатуючи безповоротне занурення в Лету «жупанного» періоду українських національно-визвольних змагань.

На чому ґрунтується мій оптимізм? Десь у другій половині 90-х років минулого століття в приміщенні КПІ відбувалася художня виставка аматорів-науковців. Підтримав її фінансово тодішній голова Нацбанку України. Гадаю, він мав право виставити і свої два пейзажики. Не лукавитиму, не дотягували вони до Куїнджі. Але… Це були чи не єдині на виставці твори, які виразно і пронизливо дихали Україною, співали – нехай стиха, нехай без витончених рулад – Україною… «Це міг намалювати українець», – вирішив тоді я. І резюме це залишається незмінним.