Ще один «послідовник» Чорновола?

Екс-глава Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов, перебуваючи в четвер у Києві, був дуже зайнятим. Провів засідання ініціативної групи зі створення партії «Нова демократія», побував у Генпрокуратурі на допиті, зустрівся зі столичними журналістами. У понеділок ще приїде. До Генпрокуратури.

Євген Петрович так і не зрозумів достеменно, за що його викликали до ГПУ. Нібито «по факту спроб когось змінити кордони України». Хто задумав такий державний злочин, Кушнарьов теж не відав, тож «нічого цікавого їм не сказав», а вони йому «не доповідали». Слідчі розпитували Євгена Петровича про «автономні» плани сесії Харківської облради, про його участь у сумновідомому з’їзді в Сіверськодонецьку тощо. Кушнарьов переконував, що «федералізм відрізняється від сепаратизму»… А вперше, до речі, про ідеї федералізації України Кушнарьов нібито почув на початку 90-х від Вячеслава Чорновола. «Потім він охолов до цієї ідеї, я теж», – згадував Євген Петрович. Нині ж Кушнарьов хоче «підняти  ті документи, які підготували разом із Вячеславом Максимовичем, і ще раз на них подивитися».

Цим і займатиметься нова партія, яка бачить Україну «федеративною республікою з двопалатним парламентом, одна з палат якого представлятиме інтереси регіонів». Про інтереси регіонів у маніфесті партії дуже багато сказано, може, навіть більше, ніж у програмі Партії регіонів Януковича. Тож не дивно, що Кушнарьов не приховує своїх симпатій до ПР та її лідера. А загалом «Нова демократія» буде лівоцентристською силою, співпрацюватиме з усіма, хто «правіше від СПУ Мороза і лівіше від поміркованого крила «Нашої України». Тобто здебільшого з нинішніми провладними партіями планується створити коаліцію «для участі в парламентських виборах і формування більшості у ВР». «Нова демократія» пріоритетними бачить українсько-російські відносини та прискорення реалізації проекту ЄЕС. Кушнарьов також «не бачить загрози, якщо російській мові нададуть офіційний статус» у окремих регіонах. Водночас цей політик обіцяє «боротися з американським наступом».

Євген Кушнарьов скромно не прогнозує, хто стане  головою партії, хоч каже, що свою кандидатуру пропонуватиме. Проте в партійному маніфесті сказано все: «Нас згуртовує знаний в Україні та за її межами державний і політичний діяч – Євген Кушнарьов».

– У політиці все треба робити вчасно: нині саме той час, коли можна піднімати вітрила, – заявив пан Кушнарьов. Якщо, правда, ці «вітрила» не зламають у прокуратурі…