Як Ющенкові міняли біографію

Популярною українською розвагою стали соціологічні опитування. При цьому їх результати не завжди відповідають дійсному настрою громадян. Очевидцями халтурної роботи соціологів ми стали під час виборчого марафону. Проводив його якийсь соціальний центр «Світ майбутнього». Пізніше ми не знайшли такого в переліку відповідних інституцій.

Підходить до нас на майдані Незалежності дівчина з чорною текою, і каже: «Вы поучаствуете в социологическом опросе?» Ми поцікавилися, на яку тему. У відповідь прозвучало: «Вы пойдете на выборы?» Як свідомі громадяни, в один голос кажемо: «Обов’язково!» Інтерв’юер швиденько зробила якісь помітки і поставила наступне запитання: якщо переможе Ющенко, чи виникне економічний конфлікт з Росією і чи суттєво піднімуться ціни на бензин? Ми заперечили. Вона знову зробила помітки, після чого ми попросили показати анкету, за якою нас опитують. І... виявилося, що усі запитання там з кількаваріантними відповідями, з якими нас не ознайомили. Крім того, наші відповіді опинилися не у тих колонках, де мали бути. Але сперечатися було марним, і «опитувачка» перейшла до наступного пункту. «Если Ющенко не победит, поднимется Западная Украина?» Ми попросили роз’яснити, що саме має трапитися із Західною Україною: чи над рівнем моря вона має піднятися, чи економічно, чи ще якось? Але «працівник соцслужби» від нас відмахнулася і пішла шукати інших.

За кілька хвилин стали жертвами її колеги, яка хоч і бачила, що ми вже опитані, запропонувала відповісти і їй. А ми вирішили навпаки – розпитати її. Знову ж таки про загадкове «поднимание» Західної України. Мовляв, що мається на увазі? Дівчинка трохи знітилася і розказала: «Ну... Ющенко родом із Заходу... Там можуть початися бродіння...» «Стоп! – зупиняємо її. – З якого Заходу? Народився він у Сумській області». А дівчина нас узялася знову переконувати, що із Західної! Не залишалося нічого іншого, як поцікавитися: які ж області належать до цього регіону. І тут нам прочитали курс географії, що претендує на наукове відкриття! Західна Україна це: Волинська, Закарпатська, Вінницька, Подільська(!), Хмельницька та Житомирська області. До речі, горе-соціологами були студентки одного з київських інститутів.

А вам часом не доводилося зустрічати соцдосліджень центру «Світ майбутнього»?

Світлана МОРМЕЛЬ, Ольга КІРІЄНКО