Новий рік зустрінуть коло багаття

Уже очевидно, що з наметовим містечком у центрі столиця зустріне Новий рік. Воно тут таке ж звичне, як і ялинка, що височіє над Майданом.

Нещодавно я гостювала у господарів брезентових помешкань і поцікавилася, що змінилося в їхньому побуті після недавньої реорганізації через укрупнення спартанського житла. По-перше, зменшилася загальна кількість революціонерів, а іноземців – більш як удвічі. Напередодні виборів їх ще поменшає.

– Відправлятимемо своїх спостерігачів до різних областей, – пояснює Андрій Льопа, керівник представництва Івано-Франківської області.

Вимоги безпеки тут стали менш суворими, хоча вхід до містечка, як і раніше, під охороною. У кожного мешканця персональна перепустка. Хрещатинські намети поділені на квартали за приналежністю до певної області. Іван Круцик – ще один із керівників Івано-Франківського сектору:

– У містечку майже не лишилося наметів на 1-2 особи. Всередині стало тепліше, бо опалення досконаліше – газове. Одного балона вистачає на 48 годин. Аби забезпечувати особисту гігієну, користуємося гостинністю киян, які запрошують до себе додому помитися. Не забули про нас і власники приватних готелів, лазень, саун. Їжі вдосталь.

Харчування триразове. Меню різноманітне: починаючи від українського борщу, закінчуючи бутербродами з шинкою і ковбасою. Багато кондитерських виробів.

– Час сприятливий для грипу. Він на територію революції не проник?

– Є червонохресні намети – першої медичної допомоги. Там роблять щеплення. Ліків вистачає, – заспокоїла тутешній лікар Тетяна Яневська.

– На порозі Новий рік. Як святкуватиме містечко?

– Художники із мистецького центру «Віче» вже взялися розмальовувати намети новорічними композиціями. На території революції чимало ялинок. Багато з них помаранчеві. Все містечко буде прикрашене гірляндами, планується святкова вечеря. Навколо багаття збереться весела компанія і заведе українську пісню.