Віталій і Володимир КЛИЧКИ: «Наші перемоги – це перемоги всієї України»

Грудневий приїзд уславлених боксерів до рідного Києва викликав особливий інтерес принаймні з двох причин. По-перше, старший із Кличків десять днів тому захистив титул світового чемпіона за найпрестижнішою професіональною версією. А по-друге, Віталій і Володимир однозначно висловилися на підтримку демократичних перетворень в Україні. Не дивно, що співвітчизники бажали почути ексклюзивний коментар, і таку нагоду ми отримали позавчора.

«Мій пояс уже мав легендарних володарів»

– Віталію, що відчуваєте нині, коли бій з Вільямсом уже став історією? І яким був рік у цілому? Що вдалося, що ні?

– Задоволений, що захистив світовий титул, це найважливіше. Подвійно приємно, що зробив це достатньо переконливо, не давши нікому підстав для будь-яких сумнівів. А взагалі, рік виявився доволі успішним, а перемоги над Сандерсом і Вільямсом додали впевненості в своїх силах. Усвідомлення того, що саме цим чемпіонським поясом володіли свого часу Мохаммед Алі, Майк Тайсон і Леннокс Льюїс, окрилює. Як і те, що за підсумками різноманітних опитувань, у тому числі й журналу «Ринг», який в спортивному світі називають «Біблією боксу», найкращим бійцем року визнали мене. Ну, а погане… Якщо й траплялося таке, то згадувати про нього все одно не кортить.

– Є відчуття того, що саме ви – найсильніший боксер сучасності?

– Так стверджують люди, що беруть участь в опитуваннях і референдумах… Але боксерський світ поки що поділений за різними версіями, і з цим також доводиться рахуватися. Чотири найавторитетніші організації мають своїх чемпіонів: Бірд, Руїз, Брюстер, Кличко. Це – реалії сьогодення. Проте вже наступного року, гадаю, відбудуться найперші об’єднальні поєдинки за участю володарів золотих поясів.

– Але російська преса, приміром, прогнозує на рік прийдешній матч Віталія з Миколою Валуєвим. Одним з аргументів наших сусідів є посилання на запевняння валуєвського промоутера Зауерланда, який співпрацює і з вами, про можливість організації цього поєдинку в Німеччині. Що скажете з цього приводу?

– Тільки те, що Валуєва в моїх найближчих планах немає.

– Однак поєдинок з боксером, який набуває ваги в світовому боксерському товаристві, вас приваблює?

– Переконаний, що такий поєдинок особливо приваблює Валуєва. Що стосується мене… Розумієте, чемпіон світу має певні зобов’язання. Наприклад, обов’язковий захист свого титулу я мушу провести в бою з основним претендентом. А ним є Хасим Рахман, атлет із конюшні Дона Кінга. Натомість Микола Валуєв поки що тримається на значній віддалі від перших рядків претендентського рейтингу. Крім того, можлива й моя участь в об’єднальних боях.

«Наша хата – не скраю»

– Як сприйняв світ «помаранчевих» Кличків?

– Як поступову демократизацію нашої Батьківщини. Якщо відомі люди підтримують опозицію, то й усьому загалу легше визначитися з громадянською позицією. Ми не нав’язуємо свою думку, просто закликаємо співвітчизників бути суспільно активними. Приємно, що й за рубежем нас почули, а «зірки» великого спорту та медіа публічно виступили на захист «помаранчевої» революції.
– Здається, ніхто з відомих атлетів на пострадянському просторі так активно й однозначно не підтримував опозицію, як це зробили ви. Чим зумовлений ваш вибір?
– Події, що відбуваються в Україні, не залишили байдужими нікого з українців у всьому світі. Бо це наше і наших дітей майбутнє. Для нас, як і для всіх свідомих українців, дуже важливо, щоб процеси демократизації в суспільстві стали незворотними, а інтеграція демократичної України в європейську та світову спільноту вільних народів здійснювалася швидше. Тому це був не вибір, а тверда життєва позиція, яку ми засвідчили чесно і відкрито, а один з нас навіть вийшов у ринг з помаранчевою стрічкою. Але перемога Віталія стала перемогою  не «помаранчевих», а всієї України – єдиної та цілісної, незалежно від мови, географічної приналежності та політичних уподобань.
– А тим часом у суспільстві циркулюють і такі чутки: мовляв, «помаранчеві» Кличків  просто «купили», та ще й з допомогою Олександра Омельченка…

– «Продавати» свою думку чи громадянську позицію – свідоме приниження людської гідності. Ви можете уявити, що Кличків, які непогано заробляють важкою працею в рингу, можливо «купити»?.. Найважливіше ніколи не бути маріонеткою в чужих руках. У цьому нас переконав і великий спорт. Звісно, приємно, що наші думки розділяє й така шанована і авторитетна людина, як Олександр Олександрович Омельченко. Проте це –  справа кожного з нас. І ми не прагнемо нав’язати свою думку масам. Інша річ, що своєю позицією ніби підштовхуємо співвітчизників до роздумів. А за Ющенка та Батьківщину агітуємо конкретними справами, у тому числі й спортивними перемогами.

– Чого очікуєте від 26 грудня?

– Звісно, перемоги Ющенка, а отже, й утвердження демократії в Україні. Особливих заходів не плануємо, проте позицію свою заявили чітко і побажали успіху Вікторові Андрійовичу. Переконані: Україна мусить мати гідного Президента. А ще ми зрозуміли, що події останніх місяців переконливо спростували розхоже уявлення про українців, які буцімто живуть за принципом «Моя хата скраю, я нічого не знаю». Це не стосується нової України, в якій утвердилася активна громадянська позиція.

«Вільна праця на себе»

– Повернімося до ваших спортивних справ. Хто може стати най-ближчими суперниками братів Кличків? І коли інформація про це набуде реальних обґрунтувань?

– Щось конкретне сказати з цього приводу важко. Ще не час. Існують, звичайно, різноманітні варіанти, але здебільшого в формі здогадок і припущень. Конкретики поки що немає.

– А що скаже Володимир щодо свого скандального матчу з Брюстером? Адже фахівці тодішню поразку молодшого з братів достатньо аргументовано пояснювали  позаспортивними причинами…

– На жаль, щодо цього й досі багато запитань і мало відповідей. Зваживши все, ми вирішили жити не минулим, а думками і турботами про майбутнє.

– І яким воно, боксерське майбутнє Кличків, бачиться нині, наприкінці 2004 року? Чи продовжують брати мріяти про чемпіонські пояси в різних боксерських номінаціях?

– Наша давня мрія – бути одночасно світовими чемпіонами в суперважкій категорії за різними професіональними версіями, чого ніколи раніше не вдалося рідним братам, – лише зміцніла за останній час. Ми переконані, що це нам до снаги. А щодо року наступного… Допускаємо, що бій Віталія з Рахманом цілком можливий. Як і те, що з Валуєвим може зійтися в рингу Володимир. Але це тільки частина варіантів, інші також розглядаються доволі прискіпливо.

– Тоді дещо по-іншому сформулюємо запитання. Коли можлива ваша поява в рингу?

– Але й на це запитання неможливо відповісти категорично. Володимир планує провести свій черговий поєдинок навесні, у березні чи в квітні. Віталій? Без коментарів…
– А чи можлива ваша участь в так званих чемпіонських турнірах, про запровадження котрих особливо часто заявляє Дон Кінг?
– Ви говорите про якісь віртуальні речі. Здогадуємося, що це чергова фантазія Дона Кінга. Він панує в трьох особливо престижних версіях, володіючи правами на трьох чемпіонів світу, тож зрозуміло, що марить отримати під свою юрисдикцію й четвертого. Тому й активно протегує Хасимові Рахману, виводячи того в основні претенденти за версією Всесвітньої боксерської ради.

– Усвідомлюючи це, ви повинні розуміти, що протистоятиме Віталію не лише Рахман у рингу, а й гроші та вплив Дона Кінга поза ним.

– Ми розуміємо це, і повірте на слові: наша команда зробить усе, щоб золотий пояс надовго затримався в родині Кличків.

– Нарешті, завершилася ваша судова тяжба з колишнім промоутером Клаусом-Пітером Колем. Що стало вирішальним у процесі і хто тепер стане промоутером Кличків?
– Коль наполягав на тому, щоб термін чинності наших контрактів з його компанією продовжили на час, що ми витратили на лікування та відновлення після травм. Але суд прийняв нашу позицію: матеріальних втрат за період вимушених простоїв зазнав не тільки промоутер, а й боксери, а травми, що спричинили наші перерви у виступах на рингу, були зумовлені професіональною діяльністю. Тепер ми вільні й не маємо жодних зобов`язань перед паном Колем. Але не маємо і не плануємо мати нового промоутера. Бої Віталія із Сандерсом і Вільямсом організувала наша промоутерська компанія «К-2». Ми таки усвідомили, яким величезним задоволенням є вільна праця на самого себе, і нічого іншого відтак не бажаємо.

«Не обмежуємо себе квадратом рингу»

– Ви – професіональні спортсмени, підприємливі бізнесмени, а тепер ще й активні громадяни. В якій ролі почуваєтеся найкраще?

– Звичайно, ми спортсмени. Але обмежувати себе лише квадратом рингу не хочемо. Тому й виявляємо активну позицію в різних галузях людської діяльності. Наприклад, пишемо книжки, озвучуємо мультфільми, знімаємося в кіно. Найважливіше – не  розпилюватися, тобто мати відчуття міри в усьому.

– Як святкуватимете Новий рік і Різдво?

– У цьому зазвичай дотримуємося давньої традиції: ці свята – родинні, тому й святкуватимемо їх у сімейному колі.

– Відомо, що Віталій незабаром  утретє стане батьком.  Щось конкретне з цього приводу скажете? Можливо, знаєте, хто це буде – дівчинка чи хлопчик, а може, й ім’я вже визначили?

– Навіщо випереджати час?.. Не знаємо і знати не поспішаємо. Найважливіше, щоб мама та немовля були здоровими… Скажу тільки, що готується до цього не лише моя дружина, а й я.

– Зважаючи на це, запитання до Володі. В Україні за ним утвердилася слава чемпіона дівочих сердець і найпривабливішого нареченого… Володю, маєте свою музу? Не  вимагаємо від вас її імені, але бодай про колір її волосся скажіть!

– Ох, і складне запитання… Уже й батьки мене розпікають: наслідуй, мовляв, приклад брата… Найважливіше в дівчини – людські якості, а колір волосся – справа другорядна!

– Брати ще не готові передавати свою майстерність майбутнім чемпіонам?

– А Віталій уже передає. Своєму синові Єгору. Хлопцеві чотири з половиною роки, а він уже завоював свою найпершу медаль – на турнірі з тхеквондо.

– Як ви ставитеся до критичних зауважень на свою адресу?

– Я і будь-хто з людей: із розумінням. Є критика, а є паплюження. Це – життя. Кажете, росіянин Цзю критикує мене за те, що не б’юся з авторитетними суперниками? Що тут відповісти: маємо справу з тими, хто є. Я мріяв про бій з Льюїсом,  але, схоже, не судилося… Емоційно реагувати на кожний нездоровий випад проти себе нижче моєї гідності. Я відповідатиму на критичні закиди справною роботою в рингу. Чогось іншого нам з Володею  не дано.