Чистота – ознака шляхетності

Епідситуація у Києві попри значне скупчення людей не погіршилася. Цього вдалося досягти завдяки значним зусиллям відповідних служб. Про це мені розповів головний лікар київського міського медичного виробничого об’єднання «Профілактична дезінфекція» Володимир Ільченко.

– Забезпечення санепідблагополуччя людей на майдані Незалежності, Хрещатику та в інших місцях – там, де вони лікуються, харчуються й відпочивають, стало одним із головних завдань не лише нашого підприємства, а й Печерської та Шевченківської райсанепідстанцій та міської дезінфекційної станції. Керував цією роботою оперативний штаб, де його керівник, головний санітарний лікар Києва Ірина Козлова, щовечора інформувала нас про ситуацію і давала завдання.

– Чи потрібна була допомога «Профдезінфекції» там, де перебували маніфестанти?

– Із розгортанням революційних подій з’ясовувалося, що люди мало не щодня з’являлися в нових місцях – на стадіоні «Спартак», скажімо, – у парках і скверах. Одразу туди виходили працівники «Профдезінфекції». Приміром, якщо раніше дератизатори ходили на якісь об’єкти двічі на тиждень, то в ці дні – двічі на день. Непомітна зовні робота була регулярною і напруженою. Міська дезінфекційна станція прибирала біотуалети, ми стежили, аби не з’явилися миші й пацюки, які миттєво реагують на запах їжі. Деяку загрозу становили бомжі, котрі дуже швидко збіглися до наметового містечка за їжею, одягом і цигарками, й могли стати джерелом педикульозу, чесотки чи й туберкульозу. Головний санітарний лікар Києва Ірина Козлова розпорядилася, аби їм не дозволяли наближатися до мітингуючих.

Наш колектив не стояв осторонь історичних подій. Спершу ми перерахували штабу «Нашої України» 10 тисяч гривень, а за кілька днів безплатно передали на 10 тисяч гривень найефективніших дезінфікуючих засобів для обробки рук, посуду в їдальнях, де годували цих людей, поверхонь (якщо хтось чаював у наметі, то мав чим обробляти целофанову плівки чи клейонку, якою застеляли імпровізованого стола). Дуже важливо мати якісні деззасоби при наданні медичної допомоги. Я об’їздив усі місця, де є намети: скрізь чисто, сміття прибране й самі страйкарі допомагають вантажити його на автомобілі. За кілька таких об’їздів не побачив жодної пляшки від спиртного. Помаранчева революція увійде в історію як найінтелігентніша й наймасовіша акція протесту.