Який дарунок готує Україні Захід

Світові саміти, які вже відбулися цього тижня і які ось-ось мають зібратися, безсумнівно, дадуть змогу зрозуміти, – чим насправді для Заходу є Україна: «товаром», за який можна торгуватися, чи врешті-решт партнером, з яким треба працювати на рівних.

Отже, сьогодні президент США Джордж Буш відлітає до Словаччини, але родзинкою цієї поїздки буде не його кількагодинна зустріч із лідерами маленької, проте вже демократичної та заможної колись частини соціалістичної Чехословаччини, а аудієнція, на колись радянській, а нині цілком проамериканській території з президентом Росії Володимиром Путіним. Як сказано в комюніке,  для того, щоб підтримати «добрі особисті стосунки».

За кілька днів до відльоту, на щорічній підсумковій прес-конференції Буш заявив, що не бажає розриву відносин, які вдалося зберегти попри вихід США з договору про протиракетну оборону, розширення НАТО і непорозуміння з Росією у зв’язку із Чечнею, Іраком та деякими східноєвропейськими країнами.

Як свідчать незалежні західні політологи, нині Буш вимушений підтримувати відносини з Путіним на фоні відкритого втручання російського президента в хід українських президентських виборів, вимагання Кремлем грошей у компанії ЮКОС та зниження рівня демократії в Росії. Можливо, американський президент ще сподівається на те, що Путін, усвідомлюючи провал своєї політики, змінить курс. В іншому разі Росія продовжить шлях до самоізоляції і зруйнує надії на інтеграцію в світову економіку та світову демократичну спільноту.

Існує й інша думка. Ніби Америці надзвичайно вигідно підтримувати нинішню політику Путіна хоча б тому, що з кожного бареля нафти, проданого Кремлем на американських, та й на британських фондових біржах за 50 доларів, 45 залишається в американських банках та компаніях, інші п’ять повертаються до Росії, де є також чимало бажаючих нажитися на тому, що залишиться. Втім, у своїй країні Буша критикують за товаришування з російським автократом Путіним, у людських якостях якого американці вже розчарувалися.

Білий дім уже оголосив, що після саміту лідерів Росії та США Буш відвідає штаб-квартиру НАТО і Євросоюзу в Брюсселі. Наступного дня він має намір провести зустріч із канцлером Німеччини Герхардом Шредером, на якій американський президент повинен сказати про свої плани у сфері зовнішньої політики під час другого президентського терміну, зокрема й у нових відносинах із Росією, Білоруссю і Україною. Крім того, вже проукраїнські за політикою, але й проамериканські за капіталовкладеннями – польські видання впевнені, що саме в ці дні не тільки в центрі Європи вирішується доля України.