Дехто відмовляється від Різдва, дехто – від свободи

Як свідчать останні, але ще не остаточні дані, за виборами Президента України спостерігатиме майже рекордна кількість міжнародних спостерігачів. Але може статися й так, що не всі з них доїдуть до України. Комусь може завадити католицьке Різдво, комусь сімейні проблеми, а декому й державні.

Найчисельнішу національну групу серед них утворять поляки. Кілька тисяч громадян Польщі, здебільшого студентська молодь, віддали перевагу контролюванню українських виборів, відмовившись від традиційного святкування Різдва, котре є найулюбленішим святом поляків.

Польська преса цей порив молодих поляків на підтримку української помаранчевої революції називає «комплексом» чи «синдромом «Солідарності», тобто антикомуністичного руху, який у Польщі 20 років тому також збирав під свої знамена мільйони людей. Тому не дивно, що серед лідерів студентської ініціативи «Вільна Україна» у Варшаві чимало прізвищ, добре знаних з часів «Солідарності». От тільки імена інші, бо нинішні активісти – це діти активістів тодішніх. «Наші батьки мали у своєму житті «Солідарність», і ми теж хотіли б пережити подібне». Студенти скаржаться, що їхнє покоління досить пасивне і що багатьом не вистачає чогось на кшталт помаранчевої революції.

На відміну від Польщі є проблеми з відправкою спостерігачів  у сусідній Білорусі. За чотири години до відправлення потяга Мінськ – Київ міліція білоруської столиці затримала кілька десятків спостерігачів, які мали намір їхати на вибори Президента України.

Один із 80 затриманих, керівник ліквідованої правозахисної організації «Весна» Алесь Бяляцький, пізніше розповів «Радіо Свобода» мобільним телефоном про зібрання спостерігачів: «Це сталося в готелі «Бєларусь». Під час інструктажу і роз’яснення до українського закону про вибори два десятки осіб у цивільному та в міліційній формі ввірвалися до конференц-залу й затримали всіх присутніх».