Сто тисяч фальсифікаторів

Днями комітет Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією на чолі з Володимиром Стретовичем отримав чергову порцію документальних доказів про підкуп державних посадовців під час другого туру президентських виборів.

Як зазначив Володимир Миколайович, свідчення про злочинну діяльність чималої армії чиновників надійшли з кіровоградської землі у вигляді «списків відповідальних членів еліт» – так вони себе, очевидно, іменують, використовуючи своєрідний шифр. Детально й ретельно ознайомившись із документами, представники комітету дійшли висновку: під так званими елітними членами слід розглядати  відповідальних осіб дільничних комісій. Додаткова перевірка зайвий раз підтвердила, що директор – це голова дільничної комісії, методист – секретар, а «елітний» помічник – один із членів комісії.

За успішну фальсифікацію виборів усі вони винагороджувалися встановленим гонораром. У 101-му виборчому окрузі робота «директора» або керівника  комісії  оцінювалася у 14800 гривень. А, приміром, «методист» (вона  ж секретар) дільничної комісії №23 за впровадження  фальсифікаційних методологій отримала 5100 гривень. На 300 гривень вище оцінили функції помічника на 41-й дільниці.

Загалом же, в 101-му виборчому окрузі 43 високопосадовців «заохочено» 321350 грн. У 102-му 250 осіб отримали 265500 грн. У 103-му 176550 грн. вдалося підкупити 21 особу. Значно більше ласих і, напевно, звичних до хабарів виявилося в окрузі №104. Там 48 державних чиновників задовольнилися вкраденими в народу 377200 грн.

За повідомленнями Володимира Стретовича, не гребували хабарами й перші керівники Кіровоградщини. Скажімо, Кіровоградський міський голова бюджет власної сім’ї поповнив на 66250 гривень. Цінність Олександрійського міського голови у справі фальсифікації виборів визнана дещо  нижчою – чиновник отримав 53000 гривень. Певні  дискримінаційні моменти проглядаються і в заохоченні керівників райрад Кіровограда. Приміром, робота голови Кіровської райради оцінено у 39750 гривень, тоді як його колега з Ленінської отримав лише 26500 гривень. Такі ж суми отримали керівники Бобринецької, Кіровоградської, Маловисківської, Новоукраїнської, Гайворонської, Голованівської, Добровеличківської, Новоархангельської, Ульянівської, Знам’янської, Новомиргородської, Олександрівської, Долинської, Олександрійської, Петрівської райдержадміністрацій, голови Знам’янська та Світловодська. Решта голів містечок, які доклали певних зусиль до фальсифікації виборів, перепало по 15900 гривень.
Найменш «захищеними» у цій справі виявилися знову селяни. Їхнім ватажкам дісталися, так би мовити, крихти – лише по 2500 гривень. Зважаючи на аграрність України, влада вже вкотре ошукала хліборобів… Несолідно якось виходить.

Таким чином, заради збереження в державі існуючого режиму, лише в Кіровоградській області «слугами» народу у вигляді хабарів виплачено 2,7 мільйона гривень.

«Зараз документи  із зазначеними в них іменами й сумами, що їх отримували, готуються до передачі в Генпрокуратуру, –  сказав голова парламентського комітету Володимир Стретович. – Сподіваюся, тамтешні фахівці незаперечним фактам дадуть належну оцінку. Адже дані свідчать про грубі порушення конституційних прав громадян України, тотальну фальсифікацію їхнього волевиявлення та результатів виборів. Одне слово, штаб провладного кандидата в Президенти України «науково» підійшов до проблеми боротьби  за голоси. А отже, у справу фальсифікації результатів виборів, за нашими підрахунками, втягнуто близько ста тисяч осіб».