«Динамо» краще атакує і захищається

Але турнірних очок більше в «Шахтаря»

Першоколовий чемпіонатний цикл визначив не тільки лідерів і аутсайдерів, але й цифри та факти, що можуть слугувати основою для виконавців і прогнозів щодо можливого розвитку турнірних подій навесні. Зверніть увагу: в основних турнірних номінаціях абсолютною перевагою володіє «Динамо». Хоча в загальному підсумковому реєстрі кияни поки що поступаються своєму головному конкурентові з Донецька.

Найрезультативніша атака

1. «Динамо» 33 голи (в середньому – по 2,20 за матч)

2. «Шахтар» 31 (2,07)

3. «Металург»Д. 24 (1,60)

«Іллічівець» 24 (1,60)

Динамівці знову, як і минулого сезону, стали найрезультативнішою першоколовою командою вищої ліги, проте забили на один м’яч менше, ніж торік і на п’ять м’ячів менше, ніж «Арсенал» у турнірі 2002/2003 років. Дещо погіршив свій показник і «Шахтар». Але найвідчутніше зниження результативності простежується в третіх призерів цієї номінації. Наприклад, у позаминулому першоколовому реєстрі третій результат становив 31 гол і належав «Шахтареві». Цьогорічна атака виявилася найменш ефективною в «Борисфена» – 6 забитих м’ячів, «Ворскли-Нафтогаз» – 7 і «Оболоні» – 8. Результат бориспільців абсолютно найгірший за три останніх роки: позаторік у полтавців було вісім забитих м’ячів, а торік у кіровоградців і сімферопольців – по сім.

Найнадійніший захист

1. «Динамо»  7 пропущених м’ячів (у середньому – по 0,47 за матч)

2. «Шахтар»  8 (0,53)

3. «Чорноморець» 12 (0,80)

Динамівці досягли найкращого результату за три останніх роки і вдруге за цей період виграли номінацію в першому колі. Щоправда, минулого року вони розділили першість з гірниками, пропустивши, як і конкуренти, десять м’ячів. Істотного регресу в надійності захисту зазнали дніпропетровці: найкращі в позаминулому та треті в минулому реєстрі, футболісти «Дніпра» цього разу поступилися дев’ятьом опонентам за кількістю м’ячів, пропущених у першому колі. Найменш надійною ланкою захисту стала в цьогорічному турнірному циклі маріупольська: «Іллічівець» капітулював аж двадцять два рази. Компанію невдах йому склали «Оболонь» і «Металіст», які виймали м’яча з сітки своїх воріт по двадцять одному разу.

Найкраща різниця м’ячів

1. «Динамо» 26 (33 – 7)

2. «Шахтар» 23 (31 – 8)

3. «Металург»Д. 9 (24 – 15)

Столичний гранд став переможцем у цій номінації вдруге поспіль, оновивши й рекорд «Арсенала» дворічної давнини, коли каноніри забили 38, а пропустили 13 м’ячів. На тлі насправді високих показників беззаперечних лідерів особливо скромним є результат третьої за реєстром команди вищої ліги. До речі, лише шість колективів із шістнадцяти дісталися проміжного фінішу з позитивною різницею забитих і пропущених м’ячів. А найгірша різниця в першому колі – в аутсайдерів: «Оболонь» – мінус тринадцять, «Борисфен» – мінус дванадцять, «Ворскла-Нафтогаз» – мінус десять.

Безкомпромісний господар

1. «Металург» Д. 22 очки (м’ячі – 13:4)

2. «Динамо» 19 (14:3)

3. «Шахтар» 18 (14:2)

Найменших очкових втрат у рідних стінах зазнав донецький «Металург» – одна нічия у восьми зустрічах. Не пізнав гіркоти поразки вдома й «Іллічівець», але виграв лише половину матчів із восьми. Натомість аж дві команди – «Оболонь» і «Борисфен» – не відсвяткували жодної перемоги на своєму полі. Ще один нуль у графі «домашні матчі» стосується «Шахтаря»: гірники жодного разу не розділили очки з гостями. Найрезультативніший в рідному місті «Іллічівець» – 16 забитих м’ячів. А от «Оболонь» за звичних умов відзначилася тільки одного разу. І навпаки: «Оболонь», виступаючи в ролі господаря, пропустила 12 м’ячів, а «Шахтар» – лише два.

Агресивний гість

1. «Шахтар» 21 очко (м’ячі – 17:6)

2. «Динамо» 19 (19:4)

3. «Кривбас» 12 (8:8)

Не програли жодної зустрічі на виїзді тільки динамівці Києва. А не виграли – «Борисфен» і «Арсенал». Як і в рідних стінах, не розділяв очок із господарями «Шахтар». Але цього разу він має послідовника – «Чорноморець». І про стрілецькі досягнення та прикрощі: найрезультативніше в гостях – «Динамо», яке відзначилося 19 голами, а найменш вправна в атаці – «Ворскла-Нафтогаз» (лише два влучних «постріли»). Найнадійніше захищали ворота поза рідним містом динамівці, котрі пропустили тільки чотири голи, а от маріупольці шістнадцять разів починали з центра поля.

Гроза авторитетів

1. «Арсенал»  4 очки  (м’ячі – 3:2)

2. «Таврія» 3 (2:1)

3. «Металіст» 3 (1:0)

Лише шість команд спромоглися здобути очки в календарних матчах із командами, що дісталися проміжного фінішу в чільній трійці. Столичним канонірам поталанило в двох поєдинках, що й визначило їх загальний успіх. «Арсенал» зіграв унічию з «Динамо» – 1:1 і взяв гору над «Металургом» із Донецька – 2:1. По одній перемозі мають «Таврія» та «Металіст»: обидва здолали «Шахтар», до того ж харків’яни – в гостьовому поєдинку. По очку в суперництві з фаворитами здобули «Іллічівець» (1:1 з «Динамо»), «Кривбас» (1:1 із «Металургом») і «Дніпро» (3:3 з «Металургом»).

Великі перемоги

1. «Динамо» 4 (м’ячі – 16:0)

2. «Шахтар» 3 (19:1)

3. «Іллічівець» 2 (6:0)

У першому колі зафіксовано тринадцять перемог із перевагою в три та більше м’ячів. Особливо вагомим виявився цей доробок у «Динамо»: чемпіони країни здобули чотири так звані великі перемоги, установивши й рекорд результативності в одному матчі – 7:0 над оболонцями. А взагалі, виграші з перевагою в три та більше м’ячів є в активі семи команд (окрім призерів номінації – в «Арсенала», донецького «Металурга», «Металіста» і «Ворскли-Нафтогаз»). Натомість великих поразок зазнали аж десять вищолігових колективів: по дві – «Металіст», «Іллічівець» і «Арсенал», по одній – «Дніпро», донецький і запорізький «Металурги», «Волинь», «Оболонь», «Закарпаття» та «Ворскла – Нафтогаз».

Вольові перемоги

1. «Арсенал» 2 (м’ячі – 7:3)

2. «Металург»Д. 2 (6:2)

3. «Шахтар» 1 (3:1)

Дев’ять разів успіху досягали команди, що поступалися суперникові по ходу матчу. Найбільше за інших так званих вольових перемог здобули «Арсенал» і донецький «Металург», причому по одному разу лідери номінації, переламавши перебіг подій, виграли з великим рахунком. Окрім гірників, які стали третіми призерами в цьому реєстрі завдяки ліпшій, ніж у конкурентів, різниці м’ячів, виняткову волю до перемоги також виявили «Дніпро», «Кривбас», «Оболонь» і «Волинь». Але найцікавіша подробиця стосується того, що вдвічі частіше – шість разів проти трьох – вольові перемоги здобували гості. Водночас нагадаємо, що каноніри виявили неабиякий характер у матчах з «Іллічівцем» (5:2) і «Чорноморцем» (2:1), а донецькі металургівці – в поєдинках із харків’янами (4:1) та вже згаданим «Іллічівцем» (2:1).

Лицар атаки

1. Юрій Целих («Закарпаття»)  1 хет-трик, 1 дубль

2. Максим Шацьких («Динамо») 1 хет-трик3.

Брандау («Шахтар»), Клебер («Динамо»), Косирін («Чорноморець»), Мендоса («Металург»Д.) – по 2 дублі

Звітний напівсезон виявився скупим на стрілецькі подвиги: лише двічі зареєстровано хет-трик, а чотири м’ячі в одному матчі вищолігові футболісти востаннє забивали в… серпні 2000 року, коли тодішній динамівець Деметрадзе відзначився винятковою швидкострільністю в тернопільській зустрічі з «Нивою». На цьому тлі осіннє досягнення закарпатця Целих, який забив три м’ячі в Борисполі та два в Києві («Арсеналові»), привернуло підвищену увагу фахівців і, судячи з усього, взимку непересічний стрілець опиниться в амбітнішому клубі, ніж ужгородський.