Біля «Політеху» знову рубатимуть дерева

Півроку тому наша газета вже писала про реконструкцію парку біля КПІ. Навесні тут вирубали багато аварійних, старих і сухостійних дерев, а також очистили крони від омели. Нині знову тривають роботи: напроти головного корпусу  укладають плитку, ставлять нові лавки і знову рубають гілля.

У планах реконструкторів –  вирубати ще 800 хворих і 400 непривабливих дерев. За словами головного архітектора проекту Олега Гуменного, багатьом із них уже по 80-90 років і вони стають небезпечними для перехожих. У квітні працівники, які проріджували зелені насадження парку, казали, що прибрали уже всі такі дерева і надалі вирубуватимуть лише ті, які «вилізуть» на заплановані доріжки. Проте пан Гуменний вважає, що навести лад із зеленими насадженнями працівникам заважають «активісти» й екологи. Як відомо, навесні в парку збирали підписи за збереження зелених насаджень, проти забудови парку дитячими майданчиками, центрами розваг і кафе. Протестуючи проти вирубування дерев, але виступаючи за наведення ладу в парку, в День охорони довкілля студенти КПІ посадили алею лип.

«Ми могли б швидше завершити реконструкцію, якби нам не заважали, –  стверджує Олег Гуменний. –  Я втомився пояснювати людям і журналістам, що парку потрібне світло». У Солом’янському «Зеленбуді» від коментарів відмовилися і надіслали факсом пояснення генерального директора «Київзеленбуду» Петра Яворовського. «Судячи зі скарг і звернень громадян про «варварське вирубування» дерев у київських парках, – каже пан Яворовський, –  на кшталт «захистимо від вирубування», «сокирою по зелених насадженнях» тощо, фахівцями зеленого будівництва вважають себе всі, хто посадив у своєму житті хоч одне дерево або кущ. Але для того, щоб правильно, згідно з вимогами садово-паркового мистецтва, поєд-нати ці елементи озеленення, треба мати відповідну освіту і значний досвід роботи».

На думку Яворовського, треба зрубати ще не одне дерево, щоб парк набув цивілізованого вигляду, тоді будуть і газони, і квіточки. Завершити благоустрій парку планують до кінця 2006 року. Насадять молоді декоративні дерева та кущі, облаштують квітники, альпійські гірки й побудують капличку святої Марії Магдалини. Жодних приватних будівель, як-то кав’ярні чи ресторани, про що стверджують проектувальники, на території парку зводити не планують.