Купіть ялинку в горщику

Із 17 грудня у столиці почався сезон продажу новорічних ялинок, а з ним і проблеми для лісопаркових господарств України і Києва. Головна – це браконьєрська вирубка хвойних порід: ялівцю, туї, сосни, ялини. Крадуть дерева не лише в лісі, а у міських парках.

Хоч би скільки пропагували екологи корисну звичку прикрашати оселю синтетичними ялинками, наших громадян не переконаєш: Новий рік і Різдво неодмінно асоціюється із живим запахом хвої, який не замінять жодні синтетичні пахощі. За підрахунками спеціалістів, щоб задовільнити запити киян, до новорічних свят столиці потрібно приблизно 300 тисяч ялинок. Зараз їх завозять переважно із західних областей України. У Києві також є свої лісопаркові господарства, однак вони не взмозі забезпечити ялинами весь стольний град. «Нам це комерційно невигідно, –  пояснює головний лісничий Дарницького лісопаркового господарства Юрій Дубів. –  По-перше, на території Київщини, зокрема у нашому господарстві, яке розташоване у трьох районах, Дарницькому, Дніпровському і Деснянському, переважають піщані ґрунти. На них добре ростуть сосни, а ялини приживаються гірше. А багато киян хочуть купити саме ялину, іноді навіть блакитну, дехто шукає піхту, хтось – ялівець… Ми маємо невеликі плантації для вирощування сосен на продаж і можемо продати дерево будь-кому, хто до нас звернеться. Ціна за метр – 15-20 гривень. Також ми можемо продати сосну з коренем, якщо хтось захоче її посадити собі на дачі. Я особисто такі починання лише вітаю, адже дерево тішитиме господарів багато років, а не лише тиждень-два».

Незабаром для працівників почнеться пора чергувань, бо до господарства почнуть учащати злодії. Минулого року, за словами пана Юрія, спіймали 20 крадіїв. Цього року сосен ще не крали. «Загалом хочу сказати, що наші люди стали цивілізованішими, –  констатує лісничий. – Зараз дерева переважно крадуть бомжі, щоб швидко продати сосну за півдарма і виручку пропити. А для пересічного киянина простіше піти на базар і купити собі дерево, ніж потім платити штраф і набиратися сорому». До речі, за постановою Кабміну, штраф за крадіжку дерева у грудні-січні втричі більший від штрафу за крадіжку в іншу пору року. Він становить від 3 до 177 неоподатковуваних мінімумів (17 гривень), тобто від  50 до 2900 гривень, залежно від діаметру стовбура. А якщо ялинки украдені в парку –  доведеться викласти ще 680 гривень за кожне дерево.

Злодіїв вистежують не тільки самі працівники лісгоспу, а й міліція. Дарницьке лісопаркове господарство, зі слів Юрія Дубіва, для цього домовляється з органами внутрішніх справ.

Інша ситуація в Голосіївському лісництві. Тут мені розповіли, що купують сосни «свої» люди. До речі, молодих дерев у лісництві не вирощують, а зрізають верхівки дорослих сосен, приміром, списаних під зруб, бо в них уже повсихали нижні гілки. Проте платити доведеться за цілу сосну, а не лише за вершечок. Ціна така ж – 15-20 гривень за метр.
Тим, хто хоче посадити дерево біля будинку чи офісу, можна поїхати в розсадник «Теремки», що на вулиці Окружній. Однак, щоб посадити дерево в міській зоні, потрібно спершу написати заяву до райдержадміністрації. Там спеціалісти вивчать місцевість, перевірять документи власника будівлі, де має з’явитися дерево. Далі спеціалісти мають встановити розміщення комунікацій, аби дерево не було висаджене, наприклад, над газовими трубами. Потім треба узгодити питання з місцевим «Зеленбудом» або із жеком, якщо, приміром, виникне бажання посадити дерево посеред клумби. Якщо всі ці «пекельні» кола пройдено, можна їхати на Теремки. Саджанець викопають і доставлять до місця призначення спеціальною технікою. Ціни тут вдесятеро вищі, ніж за дерево під зруб: 100 гривень за метр на звичайну ялину і 200 – за блакитну. До речі, у столиці зараз з’явилися фірми, які пропонують на продаж ялинки в горщиках. Такі півметрові деревця можуть «рости» на Новий рік в квартирі, а навесні при бажанні їх можна висадити на дачі.

Водночас вирубка хвойних дерев іноді навіть корисна. Якщо її проводити під контролем лісників, лісогосподарчі об’єднання не зазнають шкоди, а навпаки – оновляться. На місці зрубів висаджують нові хвойні породи: 2-річні ялинки і сосни привозять із розсадників. Щоб вони стали придатні для продажу, їм треба підростати щонайменше 4-5 років, а триметрова сосна може рости і 15-20 років.