Старі листівкисеред ялинкових прикрас

У Музеї однієї вулиці відкрилася виставка «Київські святки». Її головна мета – відродити ті почуття, які об’єднували киян у новорічні свята 100 років тому, створити відчуття душевного комфорту.

Святки – дванадцятиденний період між святами Різдва та Хрещення у Києві наприкінці XIX початку XX століття. Щоправда, експонати, представлені на виставці, охоплюють значно ширший період – від дня святої Варвари (17 грудня). Різдвяні та інші зимові свята посідали особливе місце в Києві, де культурне середовище створювалося багатьма народами, які здавна жили у місті. Українці, росіяни, поляки, євреї визначили особливості зимових свят у Києві.

Серед експонатів виставки – старі листівки (почасти вони мають сучасніший вигляд, ніж нові), обкладинки періодичних видань, книжки, ялинкові прикраси, герої вертепу. Є навіть велика жерстяна коробка з-під монпансьє, яке з’їли сто років тому, та полозки від ковзанів. Крім того, в Музеї однієї вулиці можна почитати про традиції святкування православних, католицьких та світських зимових свят.

Окремо розміщені матеріали про святкування на Подолі – вертепні драми, написані викладачами та спудеями Києво-Могилянської академії, а також фотознімки з київського Контрактового ярмарку.

Виставка триватиме до 30 січня 2005 року.