«Поїзд» муз Юрія Рибчинського

Хто не знає автора текстів віршів, на які написано пісні «Чарівна скрипка», «Дикі гуси», «Зелен-клен»? Звичайно ж, це поет-пісняр Юрій Рибчинський. Однак творчий вечір, який відбувся в Київському академічному театрі оперети, Юрій Євгенович підготував не як пісенний, а поетичний. Адже жити у вирі бурхливих політичних подій і бути незалежним від них – ілюзія. Серце поета – чутлива мембрана.

На пропозицію Київського міського голови Олександра Омельченка театралізовану постановку поеми Ю.Рибчинського «Поїзд», яка побачила світ ще 2003 року, здійснили режисер Василь Вовкун та актриса Молодого театру Світлана Ватаманюк.

Цю поему Юрій Рибчинський писав у 2001– 2002 роках, причому в одній главі можна знайти образні слова про Віктора Ющенка. Поет пророчо передбачив певні миттєвості сучасних політичних подій.

Як відомо, Юрій Рибчинський не залишився осторонь доленосних сьогоднішніх подій: поет виступав у Харкові, його бачили на сцені київського майдану Незалежності, він спілкувався із шахтарями, які прибули на київський залізничний вокзал.

Сучасні події Юрій Рибчинський вважає справжньою боротьбою за незалежність. Бо незалежність не отримують як дарунок, а виборюють, переконаний поет. Тому український народ зумів за 13 років визріти до боротьби за своє справжнє демократичне майбутнє. На щастя, сьогодні втрачають свою актуальність слова Рибчинського:

Народи всі живуть сьогодні

А ми живем напередодні.