Лики великого гетьмана

Днями у полтавському видавництві за фінансової підтримки Українського реєстрового козацтва вийшла книга «Мазепа. Дослідження портретів гетьмана».

Хоч як це парадоксально, але наше покоління ніколи не бачило справжнього обличчя найвидатнішого українського гетьмана, який був при владі понад 30 років. Усі його портрети, в тому числі й вельми довільний образ на 10-гривневій купюрі, – не більше ніж творча фантазія того чи того художника. Принаймні так вважає директор музею «Поле Полтавської битви» полковник УРК Олександр Янович. Але чому ж могла виникнути така ситуація? Відповідь, як ви, напевне, вже здогадалися, треба шукати насамперед у політичній площині. Адже, щойно оголосивши Мазепу зрадником, царські лакузи зробили все можливе, аби після нього не залишилося жодного документального сліду. А відтак одразу ж були знищені всі його прижиттєві зображення, а також чимало інших культурно-духовних цінностей, пов’язаних з іменем цього видатного діяча. Як наголошують автори дослідження, Іван Мазепа й справді був дуже високоосвіченою людиною, відомою у всій Європі. Не випадково Віктор Гюго та Джон Байрон присвятили йому – як доблесному борцю за незалежність Вітчизни – свої художні твори.

Утім, історична розвідка полтавських науковців хоча й цікава, та навряд чи остаточна та довершена. Роботи в цьому напрямі вистачить, гадаю, для кожного, хто зацікавиться цією величною постаттю.