«Не хочемо годувати таку владу!»

Либонь, телеекрани всього світу облетіли кадри про українських фермерів, котрі скували себе ланцюгами біля Мінагрополітики. Днів за два до цього радикального кроку людей, котрі прагнули обробляти землю й годувати нас із вами, я поспілкувалася із двома фермерами. Вони приїхали до столиці підтримати право країни на чесні вибори і розповіли про наболіле.

Віталій Кавун, член Асоціації фермерів та землевласників із міста Каховки Херсонської області.

– Ну, про те, що чинять із фермерами, знають усі. Влада обдирає нас за допомогою законів, а часом і паліїв підсилає до нашого врожаю. Корупція така, що не дуже похазяйнуєш. Але я хочу застерегти всіх: фальшування з боку штабу Януковича і цього разу будуть. Під час обох турів виборів обласний штаб Віктора Ющенка призначив мене керівником мобільної групи спостерігачів, яка працювала в чотирьох районах нашої області. Порушень, і дуже серйозних, було безліч. Ось вам приклад, який цілком може повторитися і 26 грудня. У Горностаївському районі є будинок-інтернат для психоневрологічних хворих. Раніше звідти привозили не більш ніж 20–25 людей для голосування. Перед нинішніми президентськими виборами там створили окрему, 66 дільницю 189 територіального округу, і в першому турі за Януковича проголосувало аж 300 людей, хворих на шизофренію, олігофренію та психози. Незважаючи на наші вимоги, спостерігачів від Віктора Ющенка та інших опозиційних кандидатів туди не пустили.
Ми попередили територіальну комісію, що таке голосування підпадає під кримінальну відповідальність, і 21 листопада з будинку-інтернату привезли вже трохи менше – 190 бюлетенів. Ми склали про це порушення виборчого законодавства акт, але боюся, що там і досі не покаялися…

Галина ШешенЯ, голова Асоціації фермерів Скадовського району Херсонської області.

– Незважаючи на те, що мене, як бачите, невеличку жінку, ось уже кілька місяців залякують дев’ятеро здорових, міцних чоловіків при владі, я не злякалася. Нашим районом керує людина, призначена областю. Методи у нього – точнісінько, як у Януковича. Влітку, коли попит на м’ясо у нашому районі, найбільший, бо працюють усі курорти, фермерів і селян змусили звезти всіх вигодуваних свиней на єдину бойню у Скадовську.

Розраховувалися з нами не одразу. Позабивавши свиней, усе м’ясо забракували, навіть не пояснивши причини, і замість 12–15 гривень за кілограм, які платять людям курорти, заплатили по 4 гривні 50 копійок. Таке знущання можна порівняти хіба що з воєнним комунізмом чи продрозкладкою двадцятих років минулого століття. Про це я почала казати своїм колегам і селянам. Тоді керівник району написав на мене заяву до міліції та служби безпеки, погрожував. Отаку владу маємо, але більше її не хочемо.