Сусід назвав песика Екзитполом

Екзит-пол, або опитування громадськості на виході з виборчої дільниці після голосування, вперше проведено в 60-ті роки минулого століття в США. Згодом цю методику запозичили всі демократичні країни. Формою громадського контролю за виборами в Україні вперше скористалися 1998 року. Загалом у нашій країні проведено шість екзит-полів. Останній припав на другий тур президентських перегонів, що відбувся 21 листопада. Організатором став фонд «Демократичні ініціативи», очолюваний Ільком Кучерівим.

– Проект реалізував консорціум, до якого ввійшли фонд «Демократичні ініціативи», Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, – розповідає пан Кучерів. – Остаточні результати національного екзит-полу під час повторного голосування на виборах Президента України засвідчили перевагу одного кандидата над іншим на 2 мільйони 746 тисяч голосів.

– Одначе, пане Ільку, ваша робота залишилася непоміченою. Тодішній склад ЦВК не зважив на аргументи соціологів…

– А ми й не намагалися достукатися до совісті, порядності того ж Сергія Ківалова. Мали на меті проконтролювати чесність голосування. Воно виявилося далеким від ідеального.

– Тож, треба розуміти, очолюваний вами проект став однією з причин помаранчевої революції.

– У масах вона жевріла давно. Соціологічні ж дані, оприлюднені фактично відразу після закриття виборчих дільниць, можна сказати, виявилися серйозним аргументом у боротьбі народу за своє право. Ознайомившись із результатами, люди вийшли на вулиці, площі, майдани святкувати перемогу демократії. І раптом згодом вони дізнаються, що влада їх укотре намагається ошукати… Тобто, екзит-пол – солідний політичний аналіз, що позитивно впливає на громадськість і змушує її діяти в межах закону. Після всіх відомих перипетій мій сусід висловив бажання назвати свого песика Екзитполом.

– Ваш сусід – довірлива людина, чого не скажеш про провладного кандидата.

– Так, він заявив, що опитуваня для України – нова методика. Нею ще не навчилися маніпулювати. Проте день 21 листопада довів протилежне: навчилися!!!

– І як же соціологи почуваються тепер? Ви готові ввечері 26 грудня ознайомити українців із своїми дослідженнями?

– Безперечно. Працюємо за тією ж методикою. Контактуємо й плануємо залучити до співпраці експертів із Росії, Польщі, США та інших країн. Зокрема, проведемо 30 тисяч інтерв’ю. Фонд Разумкова робитиме це паралельно. Потім порівняємо.

26 грудня о 20-й годині українській громаді надамо попередні результати волевиявлення нашого народу. У подальші години, зрозуміло, уточнюватимемо цифри, вноситимемо відповідні корективи. Окрім того, усі, хто бажає, можуть побувати на нашому сайті – він відкритий для всіх.

– А з анкетами теж може будь-хто ознайомитися?

– Так, після завершення опитування залишаємо 30 тисяч анкет, що зберігаються в архівах. Їх має змогу переглянути будь-хто. Одне слово, соціологи працюють чесно, відкрито, без будь-яких упереджень. І це, незважаючи на той факт, що нам перешкоджали й, напевно, знову заважатимуть виконувати благородну справу з контролю за переголосуванням.