Замість гетьманів – отамани

Надзвичайна Велика Рада Українського козацтва усунула з виборної посади козацького Гетьмана України генерала Івана Біласа. Козаки вирішили вручити Гетьманську булаву Віктору Ющенку, якого вони підтримують на президентських виборах, повідомляє редакції козацький старійшина Анатолій Зубков.

У середовищі Українського козацтва, як і в усьому суспільстві нашої країни, відбулася помаранчева революція. У переддень свята Миколая Чудотворця, понад тисячу козаків із 20 регіонів України з’їхалися на надзвичайне зібрання, щоб висловити своє ставлення до подій, які відбулися в Україні останнім часом.

На козацькій раді, каже Зубков, йшлося про те, що колишній нардеп, генерал І. Білас, ставши за президентства Л. Кучми гетьманом Українського козацтва, власноруч переписав на свій кшталт Статут УК і ставши, по суті, самодержцем цієї військово-патріотичної організації, у травні цього року заявив, що Українське козацтво нібито одностайно підтримує на виборах Президента України прем’єр-міністра Віктора Януковича. Тим часом переважна більшість козаків і в ході передвиборної агітації, і в дні голосувань першого та другого турів виборів засвідчили інший вибір. Тих чесних і патріотичних козаків, які були не згодні з таким «гетьманським» рішенням, І. Білас виключив з козацької організації, навіть самовільно розпустив опозиційні крайові товариства УК на Буковині, Хмельниччині, Житомирщині, в інших областях.

Отож надзвичайна Велика Рада зваживши на систематичні порушення Іваном Біласом козацької присяги, звичаїв та Статуту Українського козацтва, відступ від захисту інтересів українського народу, захисником яких має бути кожен український козак, одноголосно ухвалила рішення, яким усунула його з посади гетьмана, виключила з організації Українського козацтва й позбавила всіх звань і незаслужено здобутих нагород.

Велика Козацька Рада також скасувала інститут гетьманства в громадських організаціях козаків. Як заявив, виступаючи на Раді, духовний батько Українського козацтва Володимир Мулява, нині через запопадливу перед можновладцями позицію Івана Біласа розплодилася величезна кількість самозваних отаманів і отаманчиків. Майже десяток «гетьманів», сотні генералів з козацькими погонами, якими можна було б укомплектувати мало не «генеральську» дивізію, фактично нічого не роблять ні для розбудови козацтва, ні для блага української держави. Такої кількості генералів немає навіть в усіх разом узятих арміях європейських держав.

Отже, Велика Рада УК звернулася до всіх козацьких об’єднань України з пропозицією відмовитися від обрання гетьманів громадських організацій козацтв. Натомість козаки радять побратимам, щоб громадськими козацькими організаціями керували головні отамани, а всі структури козаків, що діють в Україні, об’єдналися в єдину Спілку козацьких товариств.

Остаточний вердикт має ухвалити наступне засідання Великої Ради козаків, що відбудеться після президентських виборів.

Інф. «ВК»