Чи бути біло-синій контрреволюції?

Для контрреволюції недостатньо змінити колір стрічки на синьо-білий і підставити інші імена у слогани. «Нашоукраїнець» Микола Томенко вважає, що «опозиційні» потуги штабу Віктора Януковича приречені на провал. Це, хоч як дивно, розчарувало прихильників Ющенка.

«Вигравати цікаво у гідного суперника, а не в того, хто готовий здатися – тільки дай йому посаду прем’єр-міністра. Але для революції потрібна політична культура, гідність і позиція. Партизанський рух можливий тільки тоді, коли вас підтримує місцеве населення. Ніякі америки тут не допоможуть. До речі, особисто я можу довести, що одяг, шкарпетки і шапка, в яких я виступав на сцені, – тільки вітчизняного виробництва», – прокоментував Микола Томенко. Та й коштів, за його розрахунками, у Януковича на масштабні дії навряд чи вистачить: «Вони вже збирають по 50 копійок. Ну й ми дещо передаємо». Крім того, на думку народного депутата, у команді Віктора Федоровича контрреволюцію по суті нікому робити. Адже навіть на телеканалах його інтереси представляють ті самі особи: Шуфрич, Коновалюк, Чорновіл та ще інколи Гавриш.

З іншого боку, Микола Томенко не відкидає можливості, що Янукович може розсердитися і навіть усупереч позиції Кучми повернутися на прем’єрську посаду за кілька днів до виборів, щоб застосувати силовиків. Однак нардеп запевнив, що коаліція «Сила народу» не дозволить цього зробити. Він зазначив, що протягом останніх днів були спроби просочитися на «територію свободи» для вчинення провокацій. Але штаб Ющенка ухвалив рішення посилити охорону Майдану і тримати його в «робочому режимі» до завершення виборів. Йдеться про те, що у п’ятницю-суботу він працюватиме як інформаційний майданчик, а в ніч з неділі на понеділок, як і минулого разу, буде проводитися паралельний підрахунок голосів. 27 грудня усіх знову запросять на мітинг. «Сотня севастопольських козаків нас не залякає. Але хай 200-300 тисяч громадян охороняють наш спокій», – сказав Микола Томенко.

Спроби контрреволюції він назвав фарсом і мавпуванням ющенківських методів: «Одна справа, коли люди просять нашу символіку. А інша – коли водії звітують, скільки разів вони проїхали центром міста із біло-синіми прапорами, і отримують за це гроші». Спекуляцією нардеп вважає і голосіння начальника «регіоналів» за тими громадянами, яких зміни до виборчого законодавства нібито позбавили права голосу: «Протягом останнього тижня Янукович зробив інвалідами 5 мільйонів українців, переважно на сході. Ті, хто належить до другої і третьої категорій можуть працювати. Якщо ж хтось раптом захворіє, але дуже захоче проголосувати, наші чергові біля дільниць нададуть їм транспорт».
Розчарувавшись у революційних потугах Януковича, Микола Томенко пообіцяв після виборів відкрити для нього безплатні курси з підготовки миролюбних акцій. А ще запевнив, що уряд Ющенка не залишить опонента без засобів до існування: «Янукович – це людина, яка може виконувати будь-яку роботу: за останній рік він стільки разів змінював позицію! Нещодавно він уже говорив про свій євроатлантичний напрямок. Можливо, Янукович буде дипломатом? Візьмемо і відправимо його послом в яку-небудь країну…»