Космослідчий

Галерея помаранчевих світил нашого неба була б неповною без Меркурія. На відміну від сусідки – блакитно-білої Венери – цю першу від Сонця планету побачити зовсім не просто. А відтак, непросто переконатися в її жовтогарячому забарвленні. Адже Меркурій настільки близько від нашого світила, що буквально губиться в його промінні. Тим більш дивно, що про оранжевий колір планети знали стародавні єгиптяни.

Газетної шпальти буде замало, аби переказати все, що писалося і говорилося про Великі піраміди в Гізі. Зокрема зазначалося, що відстані між гробницями Хеопса, Хефрена і Мікеріна, розташованими вервечкою, співвідносяться так, як відстані між Землею, Венерою і Меркурієм у періоди їх зближення. Більше того, автори звертали увагу на той факт, що не завжди Великі піраміди мали той вигляд, який мають зараз. Ще завойовники минулого здерли з них облицювання. Археологам вдалося встановити, яким воно було. Так от, піраміда Хеопса мала зеленувате забарвлення – такою астронавти бачать Землю з космосу. Піраміда Хефрена була блакитно-білою, як Венера. А піраміда Мікеріна, значно менша за розмірами від своїх «сусідок», була… Певне, ви вже здогадалися, який колір буде названо.

Свого часу мене дивувало, чому Олесь Бердник головного героя одного з найкращих своїх романів – «Зоряний корсар» – назвав Меркурієм. Що хотів цим сказати український письменник-фантаст? Паралельно із цим ім’ям він вживає також прізвисько Космослідчий. Для тих, хто не читав роману Олеся Бердника, поясню, що в основі сюжету лежить одвічне протистояння всемогутнього Деміурга і бунтарів-богоборців – Меркурія, Громовиці та інших, яких володар Всесвіту покарав, скинувши на Землю, і які нагадують давньогрецьких титанів. Отже, Меркурій-Космослідчий в інтерпретації Олеся Бердника – верховний законник, послідовний борець за правду і справедливість.

А тепер нехай скептики мені заперечать, що апофеозом помаранчевої революції в Україні у грудні 2004 року стало торжество Закону над беззаконням. Йдеться, звичайно, не лише конкретно про постанову Верховної Ради і рішення Верховного Суду України.

До речі, давньоримський бог Меркурій, що відповідає давньогрецькому Гермесові, вважався ще й покровителем торгівлі і зв’язку. Оці крильця, що стали символом пошти і листування, зображували на Меркурієвих ногах і були його неодмінним атрибутом. Чи ж випадково епіцентром подій у листопаді-грудні 2004-го в Києві виявився майдан Незалежності, а мовчазним їх свідком – розташований тут же Головпоштамп?

Завважу й те, що ім’я Меркурій не чуже християнству. 7 грудня православний світ вшановує не тільки великомученицю Катерину, а й великомученика Меркурія. З огляду на зазначене вище, важко не помітити, що історичні правові колізії помаранчевої революції звершилися напередодні цього свята.