Штани розкажуть про культуру

Розповісти про культуру народу, продемонструвавши штани його представників, спробували в російському Етнографічному музеї Санкт-Петербурга, повідомляє Утро.ru. Як виявилося, за цією частиною гардероба можна судити про заняття і спосіб життя людей. Розмаїття фасонів і тканин характеризує національні особливості та естетичні смаки: від штанів з «широким кроком» у кочових тюркських народів до завужених холош у лісорубів комі і вепсів та вкорочених – у народів Балтії.

Деякі представники людства виявили неабияку фантазію. Так, саамські хутряні штани оленярів, які одягають під час тривалих переходів, з’єднуються з унтами.

Штани мають східне походження, у вжиток європейців увійшли тільки в XII столітті. Римляни довго відмовлялися визнавати цей вид одягу, називаючи його варварським винаходом.

Колір, виявляється, теж дуже важливий, бо має свою символіку. Наприклад, фінські лісоруби і пастухи мали носити одяг світлих, неяскравих, приглушених відтінків, щоб не привертати увагу лісового духа. Вважалося, що яскраві кольори дратують дух і він заманює винних у цьому в хащу чи на болото.