Киянка стала найсильнішою в Європі, перевершивши міжнародний норматив для чоловіків

У словацькому Тренчині низку медалей різного ґатунку, оздоблену трьома чемпіонськими регаліями, завоювала вітчизняна жіноча команда з пауерліфтингу. Наші силові триборки привезли з європейського чемпіонату вісім індивідуальних відзнак і друге місце в  комплексному заліку. Найважливіше, що без особистих нагород не залишилася жодна з українок!

– Остання подробиця, звичайно, варта підвищеної уваги, – уточнює наш співрозмовник, заслужений майстер спорту і заслужений тренер України Дмитро СОЛОВЙОВ. – Адже медалі були й торік, і позаторік… А от щоб у всіх одразу – лише тепер. Є привід для втіхи і загальних вітань.

– Однак, судячи з інформації, що надійшла міжнародними новостійними каналами, особливий привід для поздоровлень має родина Соловйових: твоя, Дмитре, дружина і учениця Лариса визнана найкращою спортсменкою Євро-2004. Прийміть щирі вітання від «Вечірки»!

– Дякую. Лариса насправді дуже вдало виступила в Тренчині. Хоча її головна конкурентка – досвідчена росіянка Ірина Татарова – виявилася готовою до безкомпромісної боротьби. Вона, до речі, й повела перед уже після першої спроби, встановивши в присіданні зі штангою новий світовий рекорд, – 225 кілограмів. Але й Лариса здолала рекордну для себе вагу – 212,5 кілограма, не відпустивши Ірину в істотний відрив. А вже друга вправа – жим лежачи – стала вирішальною. Татарова зупинилася на 137,5 кілограма, а Соловйова повторила світовий рекорд дворічної давнини, обійшовши суперницю на п’ять кілограмів. У тязі росіянка потенційно слабкіша, тож українці достатньо було знову повторити світовий рекорд, аби забезпечити собі загальну першість за сумою трьох вправ. І вона доволі впевнено  справилася зі своїм завданням, хоча з тактичних міркувань нам доводилося стримуватися і не прагнути максимуму в окремих дисциплінах. Але й за цих умов  Лариса досягла чудового результату – 582,5 кілограма, що на п’ятнадцять кілограмів вище  світового рекорду, встановленого росіянкою Марією Реввою на цьогорічному  чемпіонаті планети.

– А чому попередня рекордсменка світу не виступала в Тренчині?

– Марія захворіла на запалення легенів. Якби й вона виступала в Словаччині, то можна було б очікувати ще вищих результатів. Однак і без Ревви Соловйова повністю «переписала» таблицю рекордів України, ставши абсолютною національною рекордсменкою. Гадаю, читачі «Вечірки» повною мірою оцінять її досягнення, якщо дізнаються, що чинний норматив майстра спорту міжнародного класу для чоловіків становить  575 кілограмів, а Лариса перевершила його аж на п’ять кілограмів.

– У червні твоя підопічна стала віце-чемпіонкою світу зі значно скромнішою сумою – 555 кілограмів. Завдяки чому Ларисі поталанило збільшити вагу до чемпіонської?

– Лариса дуже прагнула цього. Спорт – це її стихія. Вона з шести років займалася гімнастикою, дух переможниці притаманний їй змалечку. На тренуваннях працює з винятковою самовіддачею… Це й забезпечило потрібний ефект. А чогось особливого в програмі підготовки до чемпіонату Європи не було. Можливо, допомогло Ларисі те, що в Словаччині був присутній її особистий тренер, адже на світовий форум до Франції мені поїхати так і не вдалося.

– Як цього разу було з підтримкою?

– Держкомспорт оплатив команді поїздку до Словаччини, і за це йому велике спасибі. Решту витрат  спортсменки і тренери звично перебрали на себе. Фахову та моральну підтримку Ларисі надали в Тренчині й тренери національної команди – Сергій Рижук і Сиражутдин Базаєв. На турнірах високого рангу це по-справжньому важливо.

– Кого з українок, окрім Лариси, варто виокремити?

– Либонь, похвали заслуговують всі. Бо важко знайти інший вид спорту, представниці якого привозять з європейського чемпіонату повний комплект нагород. Але підвищену увагу, звісно, заслуговують насамперед чемпіонки: Олена Дмитрук із Хмельницького випередила цьогорічну чемпіонку світу Олесю Лафіну з Росії, а Інна Оробець з Коломиї ознаменувала багаторічну змагальну кар’єру своїм найпершим європейським титулом у важкій категорії. Відзначу також юніорку Тетяну Скрипку: талановита спортсменка з Херсона, поновивши всі світові рекорди для дівчат, завоювала бронзову медаль у категорії до 67,5 кг і засвідчила беззаперечний прогрес, що дуже важливо для національної команди, яка потребує кваліфікованого і честолюбного поповнення.

– А хто з опоненток справив особливе враження?

– Росіянка Галина Карпова. Вона досягла воістину феноменальних результатів у надважкій категорії: 290,5 кг  в присіданні, 180 – в жимі лежачи та 240 – в тязі. Сума триборства – 710,5 кілограма! Карпова – єдина жінка в аматорському пауерліфтингу, якій до снаги осилити за сумою трьох вправ аж сім центнерів металу…

– А доки мама з татом захищали спортивну честь України, хто доглядав маленьку Настю?

– Слава Богу, тили були надійними. Навіть бабуся з Полтави приїхала, щоб допомогти. Зате нашому поверненню Настя дуже зраділа і мамині медалі не знімала цілісінький день…