Вкладки в паспорт для «фігаро»

Секретний наказ міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя дозволив робити відмітки про місце тимчасового проживання на спеціальних сторінках-вкладках у паспорті. Народний депутат Микола Катеринчук на прес-конференції розповів історію цього документа і пояснив, як він міг позначитися на виборах.

Наказ було підписано міністром ще 26 травня 2004 року, але його досі не зареєстровано в Мін’юсті. За словами Миколи Катеринчука, це робить його незаконним. Крім того, наказ суперечить постанові Верховної Ради від 1993 року і закону про свободу пересування, які зобов’язують вносити всі відомості щодо постійного і непостійного (до шести місяців) місця проживання у паспорт. Про жодні вкладки у чинному законодавстві не згадується.

Микола Катеринчук пояснив, що секретний документ вдалося «відловити» завдяки чесним міліціонерам. Попри свою незаконність, наказ виконувався і встиг стати потужною технологією фальсифікації, на рівні з відкріпними талонами. Річ у тім, що дані про громадянина вносили до виборчих списків стільки разів, скільки паспортних вкладок він наколекціонував. Нардеп повідомив, що у деякі квартири приносили по 150 запрошень на вибори. За оцінками нашоукраїнців, таким чином можна сфальсифікувати 1,5-2 мільйона голосів.

Ця технологія вигідна в округах, де виборчі дільниці розташовано на невеликій відстані одна від одної, тобто у великих містах. Таким чином деякі «фігаро» встигають проголосувати до тридцяти разів за день. Через це юристи коаліції «Сила народу» зараз вимагають від Центрвиборчкому списків громадян із тимчасовим місцем проживання. Крім того, коаліція проведе додатковий інструктаж «помаранчевих» членів дільничних комісій, оскільки не всі звертають увагу на паспортні сторінки з пропискою та реєстрацією.

Зі слів Миколи Катеринчука стало зрозуміло, що нині не час порушувати кримінальні справи проти керівництва МВС, яке використовує службове становище для фальсифікації виборів: «Микола Білоконь відпочиває у Шаянах. Ми попросимо всіх закарпатських півнів поки що його не будити». Водночас нардеп запевнив, що команди обох кандидатів готуються до судових справ після виборів: «Нам відомо, що зараз по Україні їздить автобус із написом «Тернопіль». Із нього виходить людина і пропонує сто гривень, щоб люди проголосували за Ющенка. Наші опоненти готують дзеркальну кампанію. Однак на відміну від них ми працюємо з реальними фактами фальсифікації».