Хроніка революції

Сьогодні рух народного спротиву свавіллю влади робить на скрижалях історії України місячну позначку. Згадаймо основні події 17 днів.
l Уже зранку в понеділок 22 листопада в центрі столиці було велелюдно, прийшли переважно кияни. Багато з них провели тут ніч, гуртуючись на майдані Незалежності. Фальсифікація виборів переповнила чашу народного гніву. Влада ще опиралася, намагаючись не допустити до столиці посланців регіонів, та марно. На Хрещатику постало наметове містечко.

Київрада цього ж дня заявила на позачерговій сесії, що вона з народом, започаткувавши цим кроком перехід на бік революції органів місцевої влади.

l 23 листопада столиця стала остаточно помаранчевою. Жовтогарячий колір поширився за межі України. На Майдані народжується головний рефрен революції – «Нас багато, і нас не подолати», з яким понад мільйон людей ідуть до Верховної Ради. Тут Віктор Ющенко присягається на Біблії.

Коаліція «Сила народу» створила Комітет національного порятунку. Блоковано центральні державні установи – Адміністрацію Президента, Верховну Раду, Кабмін.

Центральні телеканали звільнилися від пут владних темників.

Спробу вплинути на політичну погоду в Києві зробив східний десант блакитно-голубих.

l У четвер, 25 листопада, Верховний Суд заборонив ЦВК офіційно оприлюднювати результати другого туру виборів.

l 27 листопада Верховна Рада дала політичну оцінку фальсифікації виборів, висловила недовіру ЦВК. «Вечірка» набула кольору революції.

У Сіверськодонецьку збанкрутілі політики затіяли спробу поділу України.

l Розпочався перший раунд переговорів двох кандидатів за участю Президента Кучми, спікера Литвина та зарубіжних посередників.

l Верховна Рада проголосувала за відставку уряду.

l 1 грудня «Вечірній Київ» виходить у форматі спецвипуска.

l 3 грудня Верховний Суд скасував результати сфальсифікованих виборів і постановив 26 грудня провести переголосування другого туру.

l Суспільна напруга знизилася після того, як 8 грудня Верховна Рада проголосувала за особливості виборів 26 грудня, які унеможливлюють масову фальсифікацію за допомогою відкріпних посвідчень і голосувань «на дому». Президент Кучма підписав ухвалені парламентом компромісні закони, зокрема і щодо політреформи.Утворено нову ЦВК з більшістю членів із попереднього складу.

l Майдан майже спорожнів. Наступний етап мирної революції – забезпечення чесних виборів 26 грудня.