З позиції лідера нації

Оцінюючи позавчорашні дебати між двома кандидатами у президенти Віктором Ющенком та Віктором Януковичем, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов відзначив, що перша їхня частина була затягнутою, нудною і нецікавою. Ющенко у ній був не на висоті, а Янукович виглядав ще гірше. Натомість друга частина, на його думку, була цікавішою, динамічнішою та переконливішою, оскільки в Ющенка було більше змістовних аргументів. Найсуттєвішим чинником, який і принесе Віктору Ющенку перемогу на цих виборах, Карасьов назвав моральність позиції перед собою, перед своїми виборцями та перед Україною.

«Ми почули промову справжнього лідера нації і майбутнього президента. У другій частині теледебатів Ющенко фактично відбувся як новий президент і новий лідер. Отже, Ющенко переміг Януковича і як диспутант, і як претендент на президентський пост, – зазначив Карасьов.

Директор Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитро Видрін передусім зауважив, що Ющенко та Янукович потиснули один одному руки, а це означає, що протиріччя між елітами, які представляють кандидати якщо не зняті, то принаймні згладжені. «Як на мене, то це дуже важливо. Переконаний, що єдності України нічого не загрожує».

Оцінюючи дебати з погляду простого виборця, Видрін підкреслив, що Ющенко правильно використав головну тенденцію виборів останніх років у Європі та Штатах: виборці більше голосують за мораль і моральні цінності, аніж за економічні цифри. «На мою думку, він був конкретним, і це зробило його виступ переконливим».

Провідний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Володимир Полохало зазначив, що ці дебати продемонстрували дві політичні культури, одна з яких орієнтується на проросійські авторитарні зразки, інша ж – на європейські демократичні цінності.

«Для одних політиків президентська посада – це засіб досягнення корпоративних кланових інтересів, для інших – реалізація сподівань виборців. У суспільстві можливий компроміс між громадянами, незалежно від того, які вони мають уподобання, але між політиками, які орієнтуються на авторитарну практику, і тими, що орієнтуються на демократичні практики, він просто неможливий. І Ющенко продемонстрував це на дебатах».

Співголова коаліції «Сила народу» Юлія Тимошенко вважає: «Перемога Ющенка була очевидною й не потребує коментарів». На її думку, кожне запитання з боку Ющенка відправляло його опонента в нокдаун. Пані Тимошенко порівняла дебати з поєдинком Віталія Кличка та Денні Вілямса і зауважила, що «за правилами боксу рефері мав би зупинити бій вже після третього запитання».

У той же час керівник центрального штабу Віктора Януковича Тарас Чорновіл заявив журналістам, що він задоволений теледебатами, в яких Янукович показав себе зрілим політиком. «Янукович виграв не лише дебати, а значно більше – шанси для збереження єдності України».