Ситуація в банківській системі стабілізувалася

Зараз вітчизняним банкам стало дихати легше. Якщо ще наприкінці листопада відплив депозитів з банків становив близько 2,2 млрд. грн., то за перші десять днів грудня спостерігався вже приплив вкладів населення у валюті, еквівалентний 1,3 млрд. грн. Стабілізується ситуація в банківській системі, стверджують експерти. Щоб з’ясувати, так це чи ні, ми звернулися до заступника голови правління «Правекс-Банку» Дениса Басса із проханням прокоментувати ситуацію на фінансовому ринку.

«Під час кризи режим роботи «Правекс-Банку» не змінився. Відплив вкладів населення був настільки незначний, що ми повернемося до докризових обсягів депозитних операцій уже наприкінці тижня», – запевнив Денис Басс. Слабкий відплив вкладів зі свого банку фінансист пояснив так: «Просто «Правекс» входить у п’ятірку банків, які користуються найбільшою довірою українців. Це не просто голосна заява, а результат незалежних маркетингових досліджень і соціологічних опитувань». Для підтримки своєї репутації банк стежить за ринком і пропонує найкращі умови: підвищені відсоткові ставки за депозитами – 20% річних у гривнях й 12,5% річних у доларах США і євро. До речі, такі умови для клієнтів банку діяли й до початку політичної кризи в країні. Але ж саме безвідповідальні заяви горе-політиків спричинили паніку серед населення й дестабілізували фінансову систему країни. «Одна з наших клієнток, почувши від знайомих про проблеми в банківській системі, кинулася до банку і забрала свій вклад. І це в час, коли до кінця депозитного договору залишався один тиждень», – розповідає Денис Басс. «Банки у разі дострокового скасування договору відсотки за депозитом не виплачують. «Отже, наша вкладниця, піддавшись паніці, втратила 2000 грн.», – наголосив пан Басс. Усвідомивши, що її побоювання були необґрунтованими, жінка звернулася в банк із проханням прийняти її гроші назад і відновити умови скасованого договору. «Ми пішли клієнтці назустріч, відновили деподоговір і через кілька днів виплатили цій пані відсотки», – сказав банкір. До речі, зараз на ринку ставки за депозитами виросли на 2-3% відносно докризового рівня. «Люди зрозуміли, що такі вигідні умови довго не триватимуть, і понесли в банки свої заощадження», – розповідає фінансист. У перших числах грудня особливо був відчутний приплив вкладів населення у валюті – люди були налякані прогнозами значного зростання інфляції. «Почали приростати й гривневі депозити», – повідомив Денис Басс. Він пояснив, чому люди почали частіше робити вклади у гривнях, ніж у доларах. За його словами, нині Нацбанк дотримується політики суворої прив’язки курсу гривні й долара. «Завдяки значним обсягам експорту економіку країни перенасичено валютою. І це при тому, що на світових валютних ринках долар «слабшає». Тому можна стверджувати, що стабільною відносно долара гривня залишатиметься дуже довго», – запевнив пан Басс. І навів як приклад прогноз Ради НБУ, в якому стверджується, що обмінний курс в 2005 році становитиме 5,27 – 5,31 грн./$1.

«Зауважте, ви вкладаєте в банк 10 тис. грн. під 20% річних. Ваш прибуток по закінченні річного деподоговору становитиме 2000 грн., на ці гроші можна придбати $ 370. Якщо ж ваш внесок буде $ 2000 під пропоновані банком 12,5% річних, то за рік ваш доход буде $ 250», – пояснив Денис Басс. Продовжуючи розповідати про ситуацію в банківській системі України, фінансист зазначив: «Нині ситуація справді нормалізувалася. Спостерігається підвищений попит на відкриття поточних і карткових рахунків». Із 9 грудня «Правекс-Банк» вирішив скасувати всі ліміти щодо обслуговування карток інших банків у банкоматах і у відділеннях. «Ми ухвалили таке рішення першими. Хоча й сьогодні далеко не всі великі банки проводять таку політику, – відзначив пан Басс і усміхнувся:

– Просто ми не відчуваємо жодних проблем з ліквідністю».