Мис творчості

Не один рік подейкували, що відомий акордеоніст хотів би спорудити в одному з історичних місць Києва свій творчий центр. «Вечірній Київ» дізнався на містобудівній раді в Головкиївархітектурі, що справді в планах Яна Табачника є зведення Міжнародного творчого центру, але на лівому березі Дніпра: між Залізничним та Південним мостами.

Навпроти острова Великий є мис, який зеленим трикутником подався в річку, наче тікаючи від промислової зони. Саме на ньому архітектори пропонують звести височенну 35-поверхову монолітну споруду, що за формою нагадує рамку для картини або ширму, за якою ховається частина узбережжя. Цей творчий витвір уже нині називають надсучасним і кажуть, що він може стати архітектурною домінантою усього лівого берега, забудованого житловими «коробочками». Фасад Центру динамічний, адже, наче хамелеон змінює колір – завдячуючи сучасним оздоблювальним матеріалам, які навіть мити не доведеться, бо вони самоочищуються. Шестизірковий готель, концертна зала, розрахована на 1000 місць, казино, ресторани, підземний паркінг із гідравлічним захистом від ґрунтових вод – усе це передбачають розмістити всередині споруди. Щоправда, запропонований архітектором Сергієм Бабушкіним варіант забудови мису – це, за словами Головного архітектора Києва Василя Присяжнюка, лише передпроектні пропозиції. Тобто споруда такої «валізної» форми на мисі може і не з’явитися.

Поки що вхід до зали розташовано дуже незручно – до неї не під’їхати, не припаркуватися, зауважив на містобудівній раді архітектор Андрій Миргородський. Попрацювати над силуетом майбутнього Центру запропонував Руслан Кухаренко, заступник начальника Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини – начальник Управління охорони культурної спадщини міста Києва. На його думку, форма споруди має підкреслювати обриси берега, спускатися до води, а не дисонувати з ним.

Поки що не йдеться про «виселення» промислових об’єктів з «кавуневої гавані» (у цій місцині розвантажують баржі з кавунами), та перенесення заправочної станції. З огляду на це шестизірковість готелю, тобто його комфортність, стає сумнівною. Не обмовилися зодчі й про долю Київського крейсерського яхтклубу, розташованого на мисі.
Загалом же містобудівна рада погодилася, що на мисі можна будувати готельно-концертний комплекс і запропонувала архітекторам зробити його більш комфортним.