Що може викорінити корупцію?

Серед країн світу Україна посідає 122-е місце за рівнем корумпованості державних чиновників. Такі дані оприлюднила нещодавно міжнародна організація «Трансперенси Інтернешнл».

– За перше півріччя цього року в Україні до адміністративної відповідальності за порушення Закону «Про боротьбу з корупцією» притягнуто 1835 осіб, – каже голова Всеукраїнської громадської організації «Антикорупційний форум» народний депутат України Геннадій Самофалов. – Із них 454 – за безпосереднє вчинення корупційних дій і 1346 – за порушення спеціальних обмежень, встановлених для осіб, уповноважених виконувати спеціальні функції держави. Зокрема, правопорушниками стали 1058 державних службовців, 419 – керівників органів місцевого самоврядування, 149 працівників правоохоронних органів та понад 200 військовослужбовців.

На думку вітчизняних фахівців, серед причин та умов, що сприяють розвитку корупції, найголовнішими є політичні, економічні, правові та морально-психологічні. Кожна з них формує свою мотивацію для корупційних проявів.

– За нашими матеріалами, зареєстровано понад 16 тисяч злочинів у сфері службової діяльності. Із них 6 тисяч – зловживання владою, 1200 – перевищення службових обов’язків, – каже заступник начальника ГУБОЗ МВС України Сергій Василенко. – Виявлено 3000 фактів хабарництва. Ми намагаємося працювати над найрезонанснішими злочинами, які викликають обурення в суспільстві. Властивість корупції – зв’язок з організованою злочинністю. У цьому році органами внутрішніх справ виявлено 248 організованих груп, які вчинили понад 1500 злочинів економічного спрямування, 83 із них звинувачують у відмиванні коштів, отриманих злочинним шляхом, 31 – мала корупційні зв’язки в органах державного управління. Щоб запобігти прийняттю на державну службу скомпроментованих осіб, створено базу даних порушників антикорупційного законодавства. Удосконалено систему перевірки правдивості інформації про людей, які мають намір працювати в держструктурах. Розроблені та затверджені державні форми звітності про виконання закону «Про боротьбу з корупцією».

Голова всеукраїнської громадської організації «Антикорупційний форум» Геннадій Самофалов вважає, що боротьба з корупцією буде ефективною за таких умов: належного антикорупційного законодавства, ефективного застосування його державними органами та наявності політичної волі держави.

Найголовніший напрям загальносоціального запобігання корупції – формування антикорупційної свідомості населення. Складовою частиною такого просвітництва повинна бути пропаганда чесності. Суспільство має усвідомлювати, що чесно жити – вигідно.

– Без підтримки суспільства ми ніколи не викорінимо корупцію, – переконана голова Координаційного комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України Тетяна Корнякова. – Тому що сильніші будуть громадські організації, то вагомішим буде результат. В Україні нині високий рівень суспільної свідомості, людей не треба спеціально залучати до цих процесів – вони самі йдуть назустріч розумним і корисним ініціативам. На мій погляд, кількість організацій, які займаються викоріненям корупції, зростатиме.