У полі зору – і президенти, і міністри

– Між Україною і Казахстаном склалися дружні відносини на рівні президентів, урядів і окремих державних органів, – каже заступник начальника Департаменту із розкриття та запобігання корупційним діям Агентства по боротьбі з економічною та корупційною злочинністю Республіки Казахстан Абай Айкімбаєв. – Було ухвалено низку важливих для обох країн міжнародних угод, зокрема у сфері боротьби з корупцією. Наприклад, Казахстан і Україна, як і деякі інші пострадянські країни, є засновниками певних спільних бюро розслідувань. Адже у нас однакові проблеми: корупція в Казахстані поширена в тих самих сферах, що і в Україні, – ліцензування, розподілення квот, залучення інвестиційних проектів, використання бюджетних коштів.

– За останній час нам вдалося передати до суду кримінальну справу щодо звинувачення міністра охорони здоров’я та його першого заступника, – зазначив заступник директора Служби спеціальних розслідувань Литви Відмантас Брузгис. – У кінці минулого року наша Служба спеціальних розслідувань при Міністерстві внутрішніх справ Литовської Республіки разом з іншими інституціями надала спікеру парламенту секретну інформацію щодо зловживань президента. Після великого скандалу був імпічмент, і президента країни відсторонили від посади. Це безпрецедентний випадок в історії сучасної Європи.

– 17 листопада цього року президент Олександр Лукашенко висунув вимогу до депутатів білоруського парламенту змінити порядок взаємодії «людина-бюрократ» і створити систему, за якої не людина ходить по колу чиновницьких кабінетів за довідками, а вони на замовлення громадянина надають усю необхідну інформацію, – розповідає начальник управління по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією прокуратури Республіки Білорусь Віктор Морозов. – Із 1 січня 2005 року оформлення та видачу дозвільної документації на будівництво в Білорусі здійснюватимуть безоплатно виконавчі та розпорядчі органи протягом одного місяця від дня подання заяви замовником чи забудовником. Із метою запобігання умовам, які сприяють корупції, було вдвічі зменшено кількість органів, які видають ліцензії, а ліцензованих видів діяльності – втричі. За такої організації корупцію у роботі державних структур Білорусі буде зведено до мінімуму.