На Євангелії чи на «Капіталі»?

За відповідну постанову проголосували 260 народних депутатів. Проти – представ ники фракцій «Регіони України», СДПУ(о) і комуністи. Останні виступали проти складання присяги на Пересопницькому Євангеліє. Мовляв, кандидатові може бути ближчим Коран чи «Капітал» Карла Маркса. Комуністи також відстоювали право президента присягати в Палаці «Україна», як це зробив Леонід Кучма 1999 року через конфлікт із парламентом.

Відповідно до нової постанови, інавгурація відбуватиметься в сесійній залі Верховної Ради. На початку засідання лунає Державний Гімн України, після чого спікер запрошує голову ЦВК оголосити результати виборів. Голова Конституційного Суду (КС) повідомляє про виконання президентом України всіх конституційних вимог. Після цього на трибуну запрошується новий народний обранець. Йому вручають текст присяги українському народові. Поклавши праву руку на Конституцію і, за бажанням, на Пересопницьке Євангеліє президент виголошує і підписує її текст. Голова КС, отримавши завізований документ, повідомляє, що новий глава держави склав присягу у відповідності зі статтею 104 Конституції й вступив на посаду президента. Потім голова Конституційного Суду передає текст присяги, підписаний новим президентом, спікерові.

Посвідчення глави держави вручається керівником ЦВК. Голова КС вручає президентові офіційні символи влади. Після цього прем’єр-міністр складає повноваження перед президентом України. Урочисте засідання Верховної Ради закривається гімном України, і в цей день парламент не ухвалює жодних інших рішень. Інавгурація транслюється в прямому ефірі по телебаченню і радіо.

За матеріалами офіційного сайту ВРУ і «Української правди»