Бюджет треба приймати і виправляти

Свою чергову передвиборну прес-конференцію Віктор Ющенко присвятив економічним питанням і бюджету. Уряд, як відомо, занизив темпи економічного зростання на наступний рік і заклав до бюджету найбільший дефіцит за останні сім років – понад 11 млрд. грн. Окрім того, як зазначив Віктор Андрійович, у 2005 році передбачено середню пенсію 240 гривень, хоча вже нині вона становить 320 гривень.

До цього призвела діяльність Кабінету Міністрів Віктора Януковича. Внаслідок маніпуляцій з різноманітними надбавками мінімальна пенсія тепер більша, аніж найменша зарплата. Тож 10 відсотків бюджету-2005 доведеться витратити на його поповнення. Набагато доцільніше, за словами Віктора Ющенка, було б спочатку підвищити зарплату. А так найближчі 2-3 роки держава мусить дотувати фонд.

Але попри все кандидат у президенти вважає, що бюджет потрібно приймати. Інакше економічне життя буде паралізоване. Однак десь у березні Віктор Андрійович планує внести до основного фінансового документа низку змін. По-перше, слід вивести економіку з тіні, і одразу зростуть надходження до державної скарбниці. По-друге, держпідприємства мають збільшити відрахування до бюджету, адже зараз значна частина цих коштів осідає в кишенях олігархів. Крім того, необхідно провести ревізію економічних зон. Усі ці заходи можуть зробити бюджет бездефіцитним.

А кошти, що вивільнилися, і доходи від приватизації, підуть на соціальні програми: підтримку сільськогосподарських виробників, боротьбу зі СНІДом та туберкульозом, допомогу безпритульним дітям.

Згадавши слова Прем’єр-міністра Віктора Януковича, який у парламенті пообіцяв, що «беспризорных детей он в обиду не даст», – Віктор Ющенко зауважив, – зараз на фінансування мисливських господарств ДУС виділяється більше коштів, ніж на півмільйона безпритульних дітей.

Отже, новому президенту буде нелегко. Адже доведеться виправляти всі прорахунки нинішнього уряду і виводити економіку із чергової кризи.