Вихованням перейматиметься «бацька»

Минулими вихідними про Білорусь на Заході знову заговорили. І, як завжди, не зовсім про приємне. А річ у тім, що «бацька» усіх білорусів знову посварився. Але цього разу він побив горшки не з відомим західним політиком чи навіть країною, а зі звичайнісінькою німецькою родиною.

Інцидент виник після того, як пан Лукашенко заявив, маючи на увазі маленьких білорусів, що він збирається, як і кожен білоруський «бацько», виховувати своїх дітей в суворому патріотичному дусі. А їхнє перебування в німецьких сім’ях може цьому лише зашкодити. А отже, Лукашенко просто оголошує заборону на виїзд дітей за кордон. Це стосується навіть потерпілих від катастрофи в Чорнобилі дітей, які традиційно оздоровлювалися в німецьких родинах.

Після аварії на Чорнобильській АЕС доля цих дітей сколихнула весь світ. Лише в Німеччині було засновано близько 800 ініціатив на їх підтримку. Щороку з Білорусі запрошували на оздоровлення до Німеччини тисячі дітей. Вони жили в німецьких сім’ях, мали можливість зміцнити свою імунну систему здоровою їжею і при потребі отримували лікарську допомогу.

Одна з сотень німецьких родин, які майже щороку приймали у себе білоруських дітей, – сім’я Вілле з Дюссельдорфа. Під час останньої поїздки двоє дівчаток з Білорусі швидко потоваришували з їхніми двома доньками. Наприкінці канікул Аліна та Вероніка навіть навчили німецьких дівчат російської, а самі трохи опанували німецьку. Німецькі та білоруські дівчатка стали справжніми подругами.

Однак, на думку Лукашенка, подібна дружба нічого доброго не могла дати маленьким дитячим серцям. Президент особисто повідомив, що подібні візити дітей-громадян Білорусі до цієї родини з нового року треба обмежити.

Бірґіт Вілле, мама Флоріни та Лари, не очікувала, що її прощання з білоруськими дітьми може виявитися останнім. Новина про плани Лукашенка вразила її: «Незбагненно, важко собі це уявити. Ми сказали, о Боже, якщо це вже не буде можливим, то це дуже прикро. Сумно через таке рішення».

Лара, як і її сестра Флоріна, хоче якнайшвидше знову побачити своїх подруг із Білорусі. Однак таке бажання навряд чи здійсниться, якщо плани білоруського президента Лукашенка почнуть реалізовуватися. Саме цього боїться Барбара Ґладіш зі спілки «Діти Чорнобиля»: разом зі своїми друзями в Білорусі вона хоче боротися проти заборони на виїзд білоруських дітей за кордон: «Я вважаю, що це найгірший захід, який президент зумів вигадати, але треба бути обережним, щоб не зашкодити партнерам в Білорусі».

До речі, про те, що таке справжній білоруський «патріотизм» я мав змогу довідатися минулої осені під час поїздки до Севастополя. Під час знайомства з родиною з Мінська мене дуже схвилювала розповідь випускниці однієї з центральних шкіл білоруської столиці, якій перед від’їздом наказали розповідати саму лише правду про Білорусь, її лідера та вручили кільканадцять книжок і газет. Так би мовити, для наочної агітації.