Закон один. Присяга–також

Організаційно-правові проблеми взаємовідносин органів місцевого самоврядування з правоохоронцями в умовах суспільно-політичної кризи в Україні обговорювали на засіданні круглого столу.

У дискусії взяли участь віце-президент Асоціації міст України та громад Мирослав Пітцик, заступник виконавчого директора з правової політики Віктор Кравченко, мери міст України, секретар Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Борис Беспалий, представники МВС, науковці.

– У нашому краї серйозно блокується робота органів самоврядування, – зазначив Тернопільський міський голова Богдан Левків. – Близько вісімдесяти кримінальних справ порушено проти керівників із чіткою громадянською позицією. Вони, безперечно, мають замовний характер. Бо ж люди впевнено виграють суди. Але скільки це їм коштує сил і здоров’я!

Цілковиту солідарність з тернопільським гостем висловив і Черкаський міський голова Анатолій Волошин. Анатолій Борисович розповів, що також неодноразово відчував на собі ту несправедливість, яку в Черкасах продукує державна влада. Зокрема голова облдержадміністрації, грубо порушуючи виборчий закон, в ефірі неодноразово заявляв про свої симпатії до однієї із партій, котра, як і він, підтримує кандидата в Президенти від влади.

Дещо емоційно на висловлювання голів відреагував начальник Департаменту громадської безпеки МВС України Олександр Савченко. Воно й зрозуміло: честь мундира – насамперед. Хоча, можливо, Олександр Ілліч якраз із когорти тих порядних, чесних міліціонерів, котрих вище керівництво примушує виконувати не властиві їм функції. Бо ж його думки щодо порядку в день виборів 26 грудня збігаються з міркуваннями голів. Усі висловились за те, щоб повторний другий тур голосування був мирним і спокійним, без будь-яких інцидентів.

За словами пана Савченка, за попередніми даними, у день голосування до Києва може завітати потужна донецька команда. Тому необхідно, щоб від обох кандидатів було широко представлено громадськість. Схоже, наша міліція таки повірила у гасло, що вона – з народом.

«Якщо нам кажуть, що ми з народом, – зауважив Олександр Ілліч, – то чому люди псують нашу техніку? Чому громадська організація «Пора» відмовляється розблоковувати вулицю Банкову? Якщо ми вдамося до адекватних заходів, одразу ж галасуватимуть: міліція проти народу!»

Кроки на шляху до побудови правової держави мають починатися з виконання й дотримання законів усіма без винятку. Правоохоронні органи присягають на вірність народу, а не владі. Доки люди в погонах, котрі мають захищати спокій наших громадян, не збагнуть: присяга – норма життя, в державі нічого на краще не зміниться. Народ виходитиме на вулиці, протестуватиме й страйкуватиме, благо, що це дозволяє 5 стаття Конституції України.

– Керівний склад правоохоронних органів частково виконував функції так званих штабів на підтримку кандидата від влади, – наголосив народний депутат України Борис Беспалий. – Прикладів і матеріалів вистачає. Проте нині варто думати про 26 грудня. Цей день дає всім без винятку українцям унікальний шанс продемонструвати, що за останні дні в нас таки відбулися зрушення на краще. А міліція нарешті усвідомила: вона служить народу.

Учасники круглого столу ухвалили звернення до працівників органів місцевого самоврядування та правоохоронців, де закликали об’єднати зусилля для забезпечення реалізації виборчих прав громадян, проведення чесних і прозорих виборів.