Добрий Миколай-Чудотворець

Першим і особливим у зимовому циклі свят в Україні є 19 грудня. З нетерпінням чекають його діти, бо святий Миколай, якого цього дня вшановують православні,  віддавна в нас вважається їх покровителем та заступником.

У ніч із 18 на 19 грудня Миколай кладе подарунки слухняним дітям під подушку або до черевика біля порога чи глиняного полумиска, який увечері перед сном малеча ставить на підвіконня. Подарунки одне одному іноді готують і дорослі. Насамперед – тим, хто протягом року не скупився на добрі діла. Шанують цього святого не тільки в Україні. На честь Миколая в усьому християнському світі збудовано чимало храмів, до нього в молитвах звертаються мандрівники та подорожні.

Свято Миколая прийшло до нас у 1088-1089 роки за часів князювання Всеволода Ярославовича. У церковному календарі воно значиться як «Празник Святого Отця нашого Миколая, архієпископа Мир Ликійських Чудотворця». Історія свідчить, що народився Миколай у Мирах у багатій сім’ї, ріс доброю і чуйною до чужої біди дитиною. Батьки його померли дуже рано. І хоча хлопчикові нічого не бракувало (опікували родичі), все ж він відчував нестачу батьківської ласки і любові. Маленький сирота все частіше тікав із багатого дому до друзів, дітей убогих батьків, котрі жили в темних глиняних хатах і нерідко лягали спати голодними.

Минули роки. Миколай став священиком. Віддав усе своє майно бідним людям і скрізь робив тільки добро. Своїм милосердям заслужив винагороду у Бога – благодать творіння чудес. Після смерті його було визнано святим, а мощі 1087 року перенесено у місто Бар, що в Італії, де їх було перепоховано. І ось відтоді щороку в день Ангела святого Миколая, 19 грудня, ми справляємо це улюблене всіма свято.

У ніч перед Миколаєм усі мають бути щасливими. І ті, хто робить подарунки, і ті, хто їх отримує. З давніх-давен до Дня святого Миколая пекли печиво, варили пиво, запрошували музик, скликали друзів. І, звичайно ж, чекали найголовнішого нічного гостя – Миколая-Чудотворця – запалювали свічки, читали молитви... Кажуть, Миколай цілий день напередодні свята працює – випікає зірочки в дарунок дітям. Однак вони, потрапляючи до мішка святого, стають схожими на нього. Тож печиво, яке діти знаходять під подушкою вранці, звуть миколайчиками.

А ще у народних легендах та переказах святий Миколай постає як покровитель рибалок, заступник від стихійних лих та опікун диких звірів. Усе встигнути зробити він не може, тому йому повсякчас допомагають добрі ангели. Де лихо чи халепа, має линути молитва до Миколая-Чудотворця. Він і допоможе в скрутну годину, і порадить, і втішить.

Проте не можна ображатися, коли допомога не надійде швидко. Бо Миколай на небі не сидить, він на землі добро робить…