Чому чиновники забули про коханок?

Україна має шанс провести нормальні вибори, але існує ряд пересторог. Про це розповів на прес-конференції голова правління Комітету виборців України Ігор Попов.

КВУ констатує, що на місцях зараз панує анархія. «Половина місцевих чиновників перебувають на лікарняному або ховаються, – пояснив Ігор Попов. – А один із них не тільки заховав своє авто, а й перестав ходити до коханки». Мовляв, зараз краще не висовуватися. Бездіяльність місцевих органів влади може призвести до чергових негараздів зі списками виборців. Тому комітет закликає громадян укотре відвідати свої виборчі дільниці і знайти себе серед тих, хто має право голосу.

Серед основних ризиків, які можуть негативно вплинути на демократичність голосування 26 грудня, відзначених КВУ, найстрашнішим може бути зрив виборів на оремих дільницях. І не лише силовим методом, а й через банальне саботування членами комісій підрахунку голосів. Схоже на те, що лист КВУ до Центрвиборчкому з проханням не включати до складу комісій тих, хто порушував закон у попередніх турах, так і залишиться без відповіді. Та й знайти і навчити таку кількість нових людей за короткий термін майже нереально. Експерти не відкидають і можливості підкупу та залякування членів комісій і спостерігачів. Може повторитися і тиск на студентів, військовослужбовців та засуджених. Крім того, підрахунок голосів може бути затягнутий через масові оскарження результатів виборцями, які нібито не змогли проголосувати через обмеження з відкріпними посвідченями та за межами дільниць.

З другого боку, КВУ відзначає і позитивні зрушення. Передусім це стосується однакового представлення кандидатів у складі територіальних та дільничних виборчих комісій, а також можливості введення до їх складу осіб, що мешкають в інших округах. Завдяки змінам до законодавства, щоб визнати вибори на дільниці недійсними, тепер досить виявити в урнах не десять, а п’ять відсотків зайвих бюлетенів. Значної кількості фальсифікацій вдасться уникнути завдяки обмеженню кількості відкріпних посвідчень. Водночас КВУ констатує, що для деяких громадян це стане проблемою, тому їх закликають докласти максимум зусиль для реалізації свого виборчого права.

Цього разу комітет сконцентрується на спостереженні на окремих дільницях. Від паралельного підрахунку голосів вирішили відмовитися. Ігор Попов пояснив, що цей метод ефективний для контролю передачі даних до територіальних комісій і ЦВК. Із цим якраз усе було гаразд, а фальсифікацій слід очікувати на найнижчому рівні.