Розправа над непокірним мером

Учора ми повідомили, що на волю під заставу випустили міського голову Вишгорода Олександра Кімлача, який за сфабрикованими звинуваченнями провів за ґратами 82 дні. Що ж стало причиною такого свавілля владних органів? Про це наша розмова із віце-президентом з виконавчої роботи Асоціації міст України і громад Мирославом Пітциком та Олегом Березюком, консультантом Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, адвокатом Олександра Кімлача.

– Біда в тому, що місцеве самоврядування більше декларується, ніж реалізовується на практиці, – зазначив Мирослав Пітцик. – Але й у правовому полі не все гаразд: низку законів, які необхідні для розвитку конституційних самоврядних засад, досі не прийнято. А в тих, що діють, повноваження закріплені як за органами місцевого самоврядування, так і за органами державної влади, яка часто відверто ігнорує закони.

– Розвиткові місцевого самоврядування заважає надмірна централізація, – додає Олег Березюк. – Усю повноту керування взяли на себе органи центральної виконавчої влади. Одна з основних проблем – відсутність закону про адміністративно-територіальний устрій. За відсутності цього закону й виникла так звана «Вишгородська проблема» з фабрикацією кримінальної справи проти міського голови.

– Без сумніву, витоки вишгородського протиправного свавілля треба шукати в Київській обласній адміністрації, – переконаний Мирослав Пітцик. – Звісно, незручна міська влада стала в опозицію до обласного керівництва. Чому в опозицію? Тому що відмовилася беззастережно виконувати антиконституційні й антинародні доручення.

Олександр Кімлач чітко заявив, що не буде причетним до фальсифікації виборів і відстоюватиме власну політичну позицію. Уже цього виявилося достатньо, щоб обласна адміністрація, аби його усунути від управління Вишгородом, разом із правоохоронними органами сфальсифікувала кримінальну справу. Хотіли Олександра Кімлача тримати під вартою весь виборчий період.

– Як розвивалися події? – запитали ми адвоката Олега Березюка.

– Проблеми в Олександра Кімлача і Вишгорода в цілому розпочалися після того, як місто на своєму референдумі проголосувало за приєднання до Києва. Нині Вишгород – найбільший донор районного бюджету, тож районна адміністрація не хотіла випускати його з-під свого впливу. І проти пана Кімлача півтора року тому порушили кримінальну справу за фактом начебто нецільового використання бюджетних коштів. Міський голова направив їх на ремонт дитсадка «Джерельце». КРУ перевірило дії Олександра Кімлача і визнало їх правомірними, що доводило: для кримінальної справи підстав немає. Тоді місцева адміністрація ініціювала усунення мера (це третя каденція пана Кімлача як міського голови) з посади. Але депутати Вишгородської міськради такої ініціативи не підтримали.

А перед тим районна влада, перевищивши свої повноваження, приймає рішення про виділення земельної ділянки в центрі Вишгорода під будівництво споруди для обласної адміністрації. Міська рада та її голова виступили проти цього, подали до суду і виграли його. Проте рішення суду не виконується. Прокурор на невиконання рішення суду не реагує.

Обласна рада не полишає своїх намірів розправитися з бунтівним мером, вигадуючи все дошкульніші наїзди. Приймається рішення, пов’язане з адміністративно-територіальним устроєм: забрати у Вишгорода частину території, де розміщені підприємства – найбільші платники податків. І знову Олександр Кімлач домагається, що суд скасовує це розпорядження. І знову рішення суду не виконується.

Тоді обласна влада використала у боротьбі з політичним опонентом правоохоронні органи. Провокацію – впіймати Кімлача з нібито хабарем – було організовано дуже примітивно, жодних фактів вини Олександра Кімлача у суді не встановили. І все ж його заарештували. На доводи адвокатів прокуратура не звертала уваги. Тобто діяли за законами беззаконня, якщо можна так сказати. І Генпрокуратура цьому потурала.

– Сьогодні, з приходом на посаду генпрокурора Святослава Піскуна, ситуація змінилася кардинально, – продовжує Олег Березюк. – Олександра Кімлача звільнили з-під варти. Переконаний, що тепер слідство у цій справі розбиратиметься об’єктивно. А міський голова Вишгорода знову приступить до виконання своїх обов’язків.