Пора годувати птахів

Із настанням холодів саме час подумати про годівнички для птахів, котрі залишилися зимувати у нашому місті. Їх можна вивісити на деревах у парку чи у дворі, якщо ж хочеться спостерігати за трапезою пернатих, – то за вікном чи на балконі.

Змайструвати найпростішу годівничку можна з будь-якого матеріалу, що є під руками: порожніх пластикових пляшок, картонних коробок, пакетів з-під молока чи соку, навіть, зі старої миски. Пам’ятаю, в дитинстві ми робили годівнички зі списаних зошитів із твердою обкладинкою. Власне, вона вже була готовим дахом – залишалося лише пришити дно, яке могло бути також з картону. Хоч така годівничка і не була надто міцною, проте, коли дном її покласти на гілку, щоб не провисала, а верх добре прив’язати, вона могла прослужити й місяць-два. І ніхто з крилатих не вертів дзьобом від такого примітиву. Звичайно, якщо там було свіже сало або хліб.

Ще ця пухнаста дрібнота любить соняшникове насіння – через кілька днів після презентації годівнички, його треба було купувати торбами. Також суттєвий момент – птахам слід ставити воду і дбати, аби вона не встигала замерзати. Особливо важко їм без  води під час сильного морозу.

Якщо ж господар має час і натхнення, він може змайструвати годівничку з дерева, а якщо ще й не обділений почуттям прекрасного – оздобити її різьбою чи розфарбувати. Однак не варто надто захоплюватися декором, щоб не злякати птахів – фарбувати годівничку в надто яскравий колір чи обвішувати стрічками (помаранчевими також). Дах годівнички має бути трохи ширшим від дна, аби туди не потрапляли сніг і дощ. Якщо годівничка закрита з дуплом, то кришка повинна легко зніматися, щоб можна було очистити гніздо від сміття. Діаметр дупла для горобців і синичок не повинен перевищувати 3,5 см.

Дуплянки майструють з обрубків осики, вільхи чи іншої деревини. Краще, коли деревина вже струхла. Дровину розрубують навпіл, вишкрібають серцевину і знову збивають її цвяхами. Глибина дуплянки – від 50 до 100 см.

Розвішувати годівнички треба трохи вище зросту людини, не забувайте, що в них треба буде постійно досипати їжу. І останнє. Місце для підгодовування не повинно бути надто гамірне: подалі від пішохідних переходів, світлофорів.