Бракує громадського контролю

– Закон України «Про боротьбу з корупцією» тлумачить це зло як «діяльність осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямована на протиправне використання наданих їм повноважень для одержання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг», – пояснює генеральний директор Всеукраїнської громадської організації «Антикорупційний форум»  Борис Глотов.

– Моніторинг таких  правопорушень ми проводили під час всеукраїнских слухань,  що стосувалися корупції в медицині, аграрному секторі, ДАІ, боротьби з наркобізнесом.  Хабарництво є у всіх цих сферах.

За спостереженнями експертів Світового банку,  корупційна ситуація  в Україні з 1999 року кардинально не змінилася. Від 2 до 2,5 відсотків прибутків українських підприємств використовуються як хабарі.

В Україні бракує прозорості використання  державного бюджету. Обов’язки державних органів  надавати таку інформацію  прописано не чітко,  відсутній  механізм обов’язкового незалежного аудиту за використанням бюджетних коштів з боку громадян.

Протягом двох років польські аналітики за підтримки «Польсько-американсько-української ініціативи» вивчали відповідність використання бюджетних коштів України міжнародним стандартам. І дійшли висновку, що країна не дотримується міжнародних стандартів щодо прозорості їх використання. Найбільша проблема українських фінансів, за словами одного з авторів досліджень Войцеха Мішонга, – корупція та відсутність доступу громадськості до інформації про державні кошти. «У Конституції України гарантовано право громадянина на інформацію, але державні органи не зобов’язані її надавати», – зазначив дослідник такий парадокс.