Кожне п’яте правопорушення – хабар

У столиці відбувся круглий стіл, організований Всеукраїнською громадською організацією «Антикорупційний форум». Його учасники досліджували вітчизняні особливості корупції при використанні бюджетних коштів.

Корупцію зараховують до найнебезпечніших соціальних хвороб, що підточує основи суспільства, шкодить його моральності, руйнує економічні надбання. Підриває довіру громадян до суспільних інститутів і правових норм, поширює безпринципність, цинізм, заохочує кримінальне мислення. В результаті суспільство деградує.

Фахівці знайшли переконливі підтвердження того, що корупція вразила всі галузі економіки, не обминула й бюджетної сфери. Економічним злочинцям часто-густо не відмовиш в інтелектуальності, вони адаптуються до нових форм і методів господарської діяльності, маскуються під законну господарську діяльність. Широко використовуються нові злочинні схеми: фіктивне банкрутство, реорганізація із закриттям кількох філій, дочірніх підпрємств, перейменування фірм.

За 11 місяців цього року органи внутрішніх справ розкрили 15100 злочинів у сфері службової діяльності, з яких кожний п’ятий – хабарництво. Найчастіше за їх допомогою вирішують питання оренди, виділення земельних ділянок, торговельних місць на ринках, надання дозволів  і ліцензій на право займатися певними видами господарської діяльності, кредитування, а також питання влаштування дітей до вищих навчальних закладів.

Найбільше поширене хабарництво у промисловості, на транспорті, в установах охорони здоров’я, у сфері реформування власності, в системі освіти.

У роботі круглого столу взяли участь генеральний директор Всеукраїнської громадської організації «Антикорупційний форум» Борис Глотов, перший заступник начальника управління по боротьбі з корупцією в органах Державної податкової служби України Віталій Щербань,  заступник голови Головного контрольно-ревізійного управління України Сергій Кіруца, інші представники контролюючих державних органів, наукових закладів, члени парламенту.