Апельсин смакує всім

Усупереч твердженням деяких песимістів, помаранчевий колір – це таки символ доброї, позитивної енергії, власне, творчої й активної дії. Чи не тому так багато людей полюбляють апельсини. Бо й справді цей смачний жовтогарячий плід додає сил, здоров’я й бадьорості. Спитаєте, завдяки чому? Відповідь проста: він містить цілу комору корисних речовин. Саме тому свіжі плоди і сік із них використовують як лікувальний і профілактичний засіб.

Отже, апельсин містить органічні кислоти (лимонна, аскорбінова), каротин, сполуки кальцію, фосфору й калію, пектинові речовини, клітковину, фітонциди і вітаміни – С, А, В1, В2 тощо. Помаранчева шкіра містить ефірну олію.

Оскільки апельсин полівітамінний засіб, то його вживають при авітамінозах. Апельсиновий сік добре збуджує апетит, тамує спрагу за підвищеної температури тіла, поліпшує травлення. Значне полегшення відчувають хворі на подагру (відкладення солей), якщо вживають апельсин. Корисний цей фрукт і при артеріальній гіпертензії, оскільки знижує тиск. Його рекомендують людям, хворим на атеросклероз, адже він сприяє очищенню та зміцненню судин. А також при різних хворобах печінки, слабкому жовчовиділенні, схильності до спастичних запорів. Добре вживати свіжовитиснутий сік апельсина для налагодження моторної функції кишківника. Людям, які потерпають від гастриту зі зниженою секреторною активністю шлункового соку, варто споживати апельсини.

Сік апельсина завдяки фітонцидам має антисептичні властивості, а тому ним інколи промивають застарілі рани та виразки, що не гояться.

Відвар із шкіри плодів п’ють при надмірних місячних та маткових кровотечах, а також як жарознижувальний засіб.

Проте варто пам’ятати, що протипоказано вживати сік при виразковій хворобі шлунка, а також при гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку.

Із м’якуша апельсина можна робити живильну маску для шкіри обличчя. Для цього слід розім’яти серцевину плоду, додати вівсяних висівок і ложечку меду. Цю суміш нанести на обличчя, а через 15 хвилин змити теплою водою. Шкіра матиме свіжий і принадний вигляд.

Годі й казати, що сік апельсина додають до різноманітних коктейлів, напоїв, а м’якуш використовується для приготування фруктових салатів, кондитерських виробів, різних страв.