Не боротьба за виживання, а якість життя

Що є спільного між Шерон Стоун, Крістофером Рівсом та олімпійською чемпіонкою Джекі Джойнер-Кірсі? Окрім того, що це відомі люди, вони ще й астматики.

Завершилася кампанія пошуку «До успіху всупереч астмі!», яка тривала два місяці. Свої історії життя із астмою розповідали діти, батьки дітей, які хворіють на астму, люди середнього віку та пенсіонери із 14 областей України. Наймолодшому учаснику цієї програми пошуку, історію якого розповіла його мати, – 5 років, а найстаршому – 70. Серед тих, хто надіслав листи на адресу програми, всіх можна назвати переможцями, тому що кожен з них веде активний спосіб життя, шукає компромісу зі своєю хворобою й займається улюбленими справами.

Організатори проекту «Життя без астми» визначили 10 переможців з усієї України, які поїдуть до міста Солотвина на Закарпатті. Адже Солотвинські солекопальні унікальні, і в них можливе лікування в підземних умовах, а також поєднання спелеотерапії і бальнеогрязелікування з використанням розсолу та грязей озер. Приблизно 85-90 відсотків хворих виліковуються тут протягом кількох лікувальних курсів. Переможці самостійно обирають, коли саме поїдуть до Солотвина, тому що поїздка на курорт до соляних шахт має бути запланована, коли немає ознак погіршення перебігу хвороби.

Заслужена художниця Криму Тетяна Шевченко сяяла від радості: вона переможниця конкурсу! Хоча вона хворіє на астму вже понад тридцять років, однак не здається. Адже найбільше у світі Тетяна Сергіївна любить малювати, і саме цим займалася все життя. «Більше того, – усміхаючись, зауважувала художниця, – за улюблену справу я ще й гроші отримую».

Переможець – Михайло Рибалт із Тернопільської області написав: «Мені 9 років. Я інвалід з дитинства. Почав хворіти на астму з 4 років. Спочатку було важко, але потім ми з мамою навчилися з нею боротися… Сподіваюсь перебороти астму, хоча поки що хвороба іноді не дає мені добре дихати. Але все одно намагаюся займатися улюбленими справами».

«Я боролася за себе, – пише Людмила К., – борюся і зараз. Це – йога, голодування, дихальні вправи, робота у садку».

Ще одна переможниця – Вікторія Єршова, не змогла приїхати на церемонію нагородження, оскільки на кілька років виїхала навчатися до Великої Британії. А ось слова ще однієї учасниці конкурсу: «…я живу, радіючи життю, не думаючи про безвихідь, і бажаю людям, які потерпають від хвороби, не втрачати віри у видужання…»

Здавалося б, людина-астматик – це ледь не приречений хворий, який має дивитися на світ не через рожеві окуляри. Однак думка жительки села Великі Сорочинці, що на Полтавщині, яка хворіє на астму 32 роки, здатна похитнути цей стереотип: «Я вдячна долі за те, що хворію на астму. Хвороба змусила мене цінувати справжнє, повноцінне, життя».

Організатори проекту, однак, мали змогу ще раз пересвідчитися, що ситуація із лікуванням астми є незадовільна. Багато хворих лікуються неефективними або навіть шкідливими для здоров’я препаратами, або ж звертаються по допомогу тільки у критичних випадках, коли єдиним критерієм терапії стає боротьба за виживання, а не якість ліків. Лікарі часто не знають про сучасні напрями та можливості у лікуванні астми.

До речі, одна із фармацевтичних компаній запропонувала астматикам спеціальну пільгову програму під назвою «Оранж Кард», яка дає змогу купувати ліки зі значною знижкою. Отримати картку, що дає право на знижки, хворі зможуть у свого лікаря, котрий, оглянувши пацієнта та не виявивши протипоказань, призначить відповідне лікування та випише йому пільговий ваучер.