Срібники «православного кандидата»

«Сьогодні Україна завмерла у передчутті громадянської війни, і в цьому винні багато архієреїв Московського патріархату…» Такі слова, безумовно, нікого б не здивували, якби вони були проголошені з трибуни майдану Незалежності наприкінці листопада цього року. Однак належать вони протоієреєві УПЦ МП, клірикові храму Святителя Феодосія в Чернігові Сергієві Іваненку-Коленді і є фрагментом його заяви, датованої 23 листопада 2004 року й опублікованої у ЗМІ, зокрема в «Церковных ведомостях», газеті Руської істинно православної церкви. У цьому документі засуджено діяльність УПЦ МП під час президентських виборів, яка полягала у відвертій, неприхованій агітації за Віктора Януковича – «православного кандидата», підкріпленій, до речі, конвертами з 200 гривнями, чи то пак срібниками, і розгнузданій демонізації Віктора Ющенка. Десять днів, як зазначив на прес-конференції в УНІАН сам отець Сергій, митрополит Володимир (Сабодан) і підлеглі йому владики вирішували, що робити зі священиком-бунтівником. Ієрархи УПЦ МП не знайшли нічого кращого, як «запропонувати» йому ультиматум: публічне відхрещення від заяви і від’їзд подалі від Чернігова. Отець Сергій, батько чотирьох дітей, який 16 років вірою і правдою служив Православній церкві, ясна річ, не пішов на це і, як і слід було чекати, підпав під заборону.

Присутній на прес-конференції депутат Чернігівської міської ради Сергій Шумило та й сам священик говорили про неабиякий розмах «роз’яснювальної роботи» не тільки з боку єпископа Чернігівського і Ніжинського УПЦ МП Амвросія (Поликопи), а й більшості владик цієї церкви, особливо у південних і східних областях України. Отець Сергій показав журналістам видрукуваний значним накладом буклетик з молитвою. «Така молитва, – зазначив протоієрей, – виголошується перед нашестям лютих ворогів-чужинців, таких, як татаро-монголи або фашисти. Під час передвиборних перегонів її текст роздавали віруючим і рекомендували як «оберіг» від навали «нашистів-ющенківців». Якщо Януковича представляли як «православного кандидата», то Віктора Ющенка характеризували не інакше як «слугу сатани».

Сергій Шумило переказав свою телефонну розмову з владикою Амвросієм. Той намагався переконати депутата міськради, що ніякої агітації з боку УПЦ МП на користь Януковича і проти Ющенка не було, що все це плід фантазії опального священика. Коли ж пан Сергій процитував «Звернення до православних віруючих Чернігівщини», власноручно підписане єпископом і надруковане в 17 районних газетах області, владика просто кинув слухавку.

Журналісти ставили отцеві Сергієві цілком природне запитання: невже він прозрів щодо політики УПЦ МП лише після 21 листопада, а точніше – тоді, коли Верховний суд України офіційно визнав вибори сфальсифікованими? Священик відповів, що кожен з нас має певну межу терпіння. Він вважає, що церква має бути поза політикою і те, що в Україні та й на всьому просторі колишнього СРСР це не так, винна не сама церква, а її ієрархи. Він категорично відхиляє пропозиції змінити конфесію і смиренно чекає на справедливий розвиток подій. А свій нинішній стан вважає саме Божим покаранням за тривале мовчання і бездіяльність, випробуванням, яке послав йому Всевишній.