Щоб вашим правом ніхто не скористався

Із 20 грудня громадяни України можуть прийти на виборчі дільниці й ознайомитися зі списком виборців на предмет правильного внесення їх даних до списку виборців, повідомляє Комітет виборців України. До дня повторного голосування громадяни можуть написати заяву (скаргу) щодо неправильного внесення даних до списку виборців, а комісія повинна прийняти відповідне рішення.

Формування списку виборців для повторного голосування 26 грудня 2004 року покладається виключно на територіальну виборчу комісію (списки виборців до дня голосування в першому турі виборів 31 жовтня складалися органами місцевого самоврядування, а потім вони передавалися територіальним виборчим комісіям). Новий примірник списку виборців створюється на основі списку виборців, складеного для голосування на виборах Президента 31 жовтня і виготовляється не пізніше як за шість днів до дня повторного голосування. Територіальні виборчі комісії нові списки виборців отримують не пізніше одного дня з часу їх виготовлення.

Якщо виборець виявив,

що його дані не внесли до списку виборців або допущені порушення, йому треба написати заяву на ім’я голови дільничної виборчої комісії.

Зміст заяви має бути приблизно таким: «Під час ознайомлення зі списком виборців на виборчій дільниці №___ мною було виявлено, що я не внесений до списку виборців на даній виборчій дільниці. Відповідно до ч.2 статті 34 Закону «Про особливості застосування Закону України «Про вибори Президента України» при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року» звертаюся до Вас із вимогою усунути допущену у списку виборців неточність і внести дані про мене до списку виборців». У скарзі обов’язково треба вказати повне прізвище, ім’я, по батькові, домашню адресу, біля підпису вкажіть дату написання скарги (це потрібно для того, щоб комісія не відхилила скаргу із формальних причин). До скарги необхідно додати копії 1,2 сторінок паспорта, а також ту, на якій штамп реєстрації (прописки). Скаргу треба обов’язково зареєструвати у комісії; відповідна особа в ДВК має внести її до журналу реєстрації. Протягом трьох днів (але не пізніше 25 грудня) скарга має бути розглянута і прийнято відповідне рішення. Після цього у списку виборців напроти прізвища виборця має бути примітка («Уточнено»), а у списку виборців під наступним номером (скажімо, якщо у списку було 2456 виборців, то під номером 2457) вписуються ваші дані. Виключення із списку даних про осіб, які неправомірно внесені до нього, здійснюється шляхом викреслення, що засвідчується підписами голови та секретаря дільничної виборчої комісії у графі «Примітка».

Якщо члени дільничної виборчої комісії відмовляються вносити зміни до списку виборців, треба звернутися в територіальну виборчу комісію або в суд, із двома скаргами: на допущені помилки у списку виборців та на невиконання членами дільничної виборчої комісії своїх обов’язків.

Виборець має право

подати скаргу і в тому випадку, коли його це безпосередньо не стосується, наприклад, якщо він виявив «мертву душу» чи «неіснуючий будинок» у списку виборців. У цьому випадку виборець пише у дільничну виборчу комісію скаргу на неправильне внесення до списку виборців окремих осіб.

У день голосування внести дані до списку виборців значно складніше – це можна зробити лише подавши заяву (скаргу) до суду. Проте згідно із Законом України «Про особливості застосування Закону України «Про вибори Президента України» при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року» голові та секретареві дільничної виборчої комісії надається право у день голосування виправляти «неточності та технічні описки» у списку виборців.

Під неточностями та технічними помилками Закон розуміє: неправильне написання прізвища, імені, по батькові, дати народження (крім виборців 1986 року народження), номера будинку, квартири – «у разі, якщо, незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку внесено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування на виборах Президента України». Таке виправлення засвідчується підписами голови та секретаря дільничної виборчої комісії у графі «Примітка». Виходячи з попередніх рекомендацій ЦВК, у такому випадку виправлені дані вписуються у цій самій графі списку виборців зверху.

Згідно із Законом України «Про особливості застосування Закону України «Про вибори Президента України» при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року» на повторних виборах 26 грудня можна проголосувати лише за такими документами:

1) паспорт громадянина України;

2) військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби);

3) тимчасове посвідчення громадянина України;

4) картка (довідка) установи кримінально-виконавчої системи, що повинна містити: прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах кримінально-виконавчої системи).

Звертаємо увагу на те, що згідно із Законом «Про особливості застосування Закону України «Про вибори Президента України» при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року» закордонний паспорт не є підставою для видачі бюлетеня.

Варто пам’ятати,

якщо у паспорті виборця немає штампу про реєстрацію, він не зможе проголосувати на повторних виборах, і жодна скарга до ДВК і ТВК не буде вирішена позитивно. Якщо виборець не встиг зареєструватися, слід заздалегідь звернутися до місцевого суду із заявою про внесення до списку виборців. При розгляді таких справ у суді доказами можуть бути різні документи. Наприклад, договір оренди, договір купівлі-продажу квартири, договір застави, свідчення свідків тощо.

Перед повторним голосуванням треба перевірити ще одну формальність – чи дійсний паспорт виборця. Якщо при досягненні виборцем 25- та 45-річного віку в паспорт не буде вклеєна нова фотографія, що відповідає віку громадянина, то паспорт відповідно до «Положення про паспорт громадянина України» (затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992 року) через місяць визнається недійсним і це законна підстава для невидачі виборцеві у день повторного голосування бюлетеня.
Останнім етапом у перевірці даних у списку виборців є контрольне ознайомлення зі списком виборців. Оскільки на виборах 31 жовтня і під час повторного голосування 21 листопада були непоодинокі факти заміни списків виборців напередодні дня голосування. Навіть ті виборці, які попередньо ознайомились зі списком виборців і написали скарги на неточності, часто в день голосування виявляли, що їх не внесено до списку виборців. Тому рекомендуємо ще раз прийти на виборчу дільницю 24-25 грудня і перевірити правильність внесення ваших даних до списку виборців.

Виборцям, які бажають проголосувати за межами виборчої дільниці,

відкріпне посвідчення видається з 20 грудня (за 6 днів до виборів) до 20-ї години 24 грудня 2004 року на підставі документа, що засвідчує особу (паспорта громадянина України або військового квитка (для військовослужбовців строкової служби), або тимчасового посвідчення громадянина України) та заяви виборця. Заяву про отримання відкріпного посвідчення треба написати власноручно із зазначенням причини, з якої не можете проголосувати за місцем свого проживання, та номера територіального виборчого округу, в якому маєте намір проголосувати у день повторного голосування.

При видачі відкріпного посвідчення в документі, що засвідчує особу на сторінці «Особливі відмітки» або в іншому придатному для цього місці ставиться відмітка: «Видане відкріпне посвідчення №__ (із зазначенням номера відкріпного посвідчення)»; дата (яка фіксує час, коли зроблена відмітка); номер територіального виборчого округу та виборчої дільниці (на якій видане відкріпне посвідчення); прізвища та підписи двох членів дільничної комісії (представників різних кандидатів у президенти); печатка дільничної виборчої комісії (на якій видано відкріпне посвідчення).

Треба прослідкувати,

щоб при видачі відкріпного посвідчення члени виборчої комісії внесли зміни до списку виборців, а саме, у списку виборців у графі «Підпис виборця» проставили дату видачі та номер відкріпного посвідчення, у графі «Примітка» мають бути підписи членів дільничної виборчої комісії, які видали відкріпне посвідчення.

На відкріпних посвідченнях обов’язково мають бути номер територіального виборчого округу; номер виборчої дільниці (яка видала посвідчення); номер територіального виборчого округу, в якому виборець має намір проголосувати; прізвища та підписи членів дільничної виборчої комісії, які видали посвідчення (повинні бути представники різних кандидатів); печатка дільничної виборчої комісії, яка видала відкріпне посвідчення; підпис виборця, який отримав відкріпне посвідчення.

Виборець, що бажає проголосувати за відкріпним посвідченням, має подати до територіальної виборчої комісії (територіального виборчого округу, який вказаний у відкріпному посвідченні) до 12 години 25 грудня 2004 року відкріпне посвідчення; документ, що засвідчує особу виборця (в якому зроблено відмітку про видачу відкріпного посвідчення); заяву про внесення до списку виборців за відкріпним посвідченням.

При внесенні виборця до списку виборців на підставі відкріпного посвідчення відмітка про отримання відкріпного посвідчення погашається шляхом закреслення відтиску печатки дільничної виборчої комісії, що видала відкріпне посвідчення, із зазначенням дати погашення та підписів членів територіальної виборчої комісії – представників обох кандидатів, які включили виборця до списку виборців.

На підставі цих документів територіальна виборча комісія складає список виборців-«відкріпників» і передає на одну з виборчих дільниць, де й будуть голосувати особи з відкріпними посвідченнями.

Закон України «Про особливості застосування Закону України «Про вибори Президента України» при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року» суттєво змінює правила голосування за межами приміщення. Згідно з законом «голосування на дому» може здійснюватися лише виборцями, які є інвалідами першої групи і не здатні пересуватися самостійно (під час голосування 31 жовтня та 21 листопада голосувати могли всі за заявою (без підтверджуючих документів про хворобу).

Для формування витягу зі списку виборців, що голосують «на дому»,

потрібні: заява про бажання проголосувати за межами приміщення, написана виборцем власноручно; засвідчена у встановленому законом порядку копія пенсійного посвідчення виборця або виданої виборцеві довідки медико-соціальної експертної комісії. Термін подачі цих документів закінчується о 12 годині 25 грудня 2004 року.
Згідно із Законом, голосування за межами приміщення організовують два члени дільничної виборчої комісії – представники різних кандидатів.