Турків прийматимуть до християнської родини

Європейський парламент досить несподівано для Німеччини та Австрії, які виступали проти, однак за повної підтримки Італії та Британії, таки  закликав Раду Європейського Союзу розпочати переговори про вступ мусульманської Туреччини до християнської родини ЄС.

Резолюція Європарламенту рекомендує Раді Євросоюзу  без жодних зволікань почати переговори з турецьким урядом. Документ не передбачає альтернативи для Туреччини у вигляді привілейованого партнерства, чого домагалися опозиційні французькі та німецькі партії.

Однак в документі зазначається, що переговори автоматично не приведуть до ЄС, турки  мають виконати низку обов\'язкових умов. Зокрема, продовжувати економічні та демократичні реформи, а ще відмовитися від тортур у перевиховних закладах. Європарламент також закликав Єврокомісію та Раду ЄС вимагати від турецьких властей покаятися за масові вбивства вірмен в 1915 році, хоча й  не зробив це категоричною вимогою. Крім цього, європарламентарії закликали Туреччину відкликати її війська з півночі Кіпру.

За оцінками експертів, Туреччина може вступити в ЄС за 10-15 років. Деякі аналітики вважають, що початок переговорів з турками збільшує шанси України вступити до Євросоюзу. Інші – навпаки, що вступ країни, площа котрої майже дорівнює нашій Батьківщині, щонайменше на півстоліття перекриє дорогу Києву до Брюсселю.